Alege farmacia

Care este boala lunii de miere?

Care este boala lunii de miere?

Mai bine de jumatate din numarul total de femei sufera cel putin odata in viata de o infectie a vezicii urinare. Cele mai expuse sunt femeile active d.p.d.v. sexual, fapt pentru care infectia vezicii urinare era numita in trecut si "Cistita lunii de miere" (engleza: Honeymoon cystitis). Infectia vezicii sau cistita reprezinta o infectia acuta a vezicii urinare. Cauzele infectiilor acute ale vezicii sunt infectiile de contact. 

Anatomia femeii ca factor de risc 

In randul femeilor, simpla lor anatomie reprezinta un factor de risc, deoarece uretrele femeilor sunt relativ scurte, astfel ca bacteriile pot „urca” mai usor spre vezica, provocand aparitia infectiilor vezicii. Aceasta preluarea de bacterii in vezica urinara poate fi facilitata si de alti factori.

Atentie de infectiile de contact

Pe langa diferenta majora in lungimea uretrei femeilor comparativ cu cea a barbatilor (4 cm fata de 20 cm in cazul barbatilor), aceasta se afla in imediata vecinatate a zonei genitale si anale, ceea ce face ca bacteriile din vagin sa ajunga mult mai usor in vezica urinara. Asadar, prin contactul sexual, infectiile de contact se pot produce mult mai usor. Si pentru ca cistitele se inregistreaza mai des dupa luna de miere, medicii au denumit aceasta afectiune „boala lunii de miere”.

Simptome

Senzatie frecventa de nevoie de urinare resp. dureri in timpul mictiunii se numara printre cele mai frecvente simptome ale infectiei vezicii urinare. In ciuda senzatiei nevoii de urinare, cantitatile de urina eliminate din vezica sunt foarte mici.

Tratament

Infectia acuta, fara complicatii a vezicii urinare – cu conditia sa fie tratata la timp – este, de regula, de scurta durata. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, iar infectia se vindeca dupa numai cateva zile, insa mucoasa are nevoie de 1-2 saptamani pana la vindecarea completa.

Recomandare: Persoanele cu predispozitie pentru infectiile urinare ar trebuie sa isi goleasca vezica imediat dupa contactul sexual si sa consume o jumatate de litru de apa minerala, pentru a elimina bacteriile din organism.

Produse
Articole similare
Administrarea corectă a antibioticelor
Termenul „antibiotic” este de origine greacă și semnificația acestuia s-ar putea traduce „împotriva...
Citeste
FEMEIA- sanatate si frumusete la toate varstele
Hormonii femini se numesc hormoni estrogeni si sunt produsi de ovare. Sunt responsabili pentru dezvo...
Citeste
Tulburarile menstruale in adolescenta
Pubertatea este etapa de dezvoltare a organismului intre perioada copilariei si varsta adulta. Debut...
Citeste
Efectul pozitiv al mișcării asupra colesterolului
Schimbarea obiceiurilor alimentare nu este întotdeauna o măsură suficientă. Prin practicarea regulat...
Citeste
Rinichii sunt filtrul natural al organismului
Rinichii filtrează zilnic aproximativ 180 de litri de apă, curățând astfel sângele de diverși produș...
Citeste
Actualități pentru utilizarea în siguranță a paracetamolului
Administrarea de paracetamol în sarcină poate determina tulburări de comportament la copii- sug...
Citeste
Comandă