https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cancerul de san si sarcina

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 17 Nov. 2018
Cancerul de san si sarcina


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Consultul sânului înainte de o eventuală sarcină ar trebui să fie obligatoriu. Toată atenția pentru investigații se concentrează asupra zonei uterine, a fertilității, a analizelor generale și adesea sânul este neglijat.

În timpul sarcinii, imunitatea scade pentru a permite dezvoltarea fătului, care este pe jumătate străin de ADN-ul mamei. Această scădere a imunității care este normală în timpul sarcinii poate să conducă la o evoluție rapidă a unui cancer incipient, nedescoperit înainte de sarcină.

De aceea, înainte de a rămâne însărcinate, toate femeile trebuie să apeleze obligatoriu la medicul specialist pentru examinarea sânilor și cel puțin o ecografie mamară. În funcție de vârsta femeii, istoricul nașterilor și factorii de risc prezenți, medicul va recomanda sau nu și o mamografie de control.

Cancerul de sân care apare în timpul sarcinii este mai puțin frecvent, apare la aproximativ una din fiecare 3000 de sarcini. Mărirea sânilor din timpul sarcinii poate face dificil de detectat tumorile de sân mici. Femeile gravide cu cancer de sân sunt de multe ori diagnosticate cu două până la șase luni mai târziu decât cele care nu sunt gravide, deoarece mamografia nu se recomandă uzual în sarcină. Terapia cancerului se poate amâna după naștere, dar uneori este necesar să înceapă în timpul sarcinii.

Trebuie știut că o femeie gravidă bolnavă de cancer este capabilă să dea naștere unui copil sănătos, deoarece cancerul afectează rareori fătul direct. Alăptarea nu este recomandată femeilor care sunt tratate pentru cancer, deoarece medicamentele pot fi transferate la copil prin laptele matern.

Investigarea sânilor este așadar foarte importantă, atât înainte de planificarea unei sarcini, cât și în timpul sarcinii și imediat după naștere.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități