https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cancerul de sân apare la vârste din ce în ce mai tinere

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 01 Nov. 2018
Cancerul de sân apare la vârste din ce în ce mai tinere

Dr. Mariana Olingheru

Medic Specialist Medicină de Familie

Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Stilul de viață nesănătos din copilărie și din timpul pubertății contribuie la creșterea riscului de cancer de sân la femeile tinere.

În timpul pubertății, nivelurile crescute de hormon estrogen duc la diviziuni rapide ale celulelor glandelor mamare, care le fac mai vulnerabile la alterări ale ADN-ului și apariția celulelor canceroase.

Debutul precoce al menstruației este un factor de risc pentru cancerul mamar prin expunerea mai mare la estrogen. Cu cât o femeie va avea mai multe cicluri menstruale în cursul vieții, expunere totală la estrogen va fi mai mare. Printre factorii care contribuie la apariția precoce a menstruației se numără sedentarismul și consumul de alimente de origine animală. 

Fetele care fac sport (atletism, de exemplu) au primul ciclu menstrual la o vârstă mai înaintată decât fetele sedentare. 

Referitor la alimentație, cu cât ingestia alimentelor de origine animală (carne și ouă) este mai mare în copilărie, cu atât vârsta primului ciclu scade.

Există cercetări care au estimat că o întârziere de doi ani în debutul menstruației ar putea însemna o reducere cu 10% a riscului de cancer de sân mai târziu.

De aceea, trebuie acordată o atenție deosebită educației timpurii pentru un stil de viață sănătos, activ și echilibrat, cu evitarea alimentației de tip fast-food, sedentarismului, fumatului, consumului de alcool și a obezității la pubertate. 

Care sunt simptomele cancerului de sân?

Cancerul mamar nu doare decât în faze avansate. De aceea este foarte importantă autoexaminarea lunară a sânilor și cunoașterea semnelor și simptomelor timpurii pentru care trebuie să vă adresați unui medic specialist senolog.

Iată care sunt semnele și simptomele apărute la nivelului sânilor pentru care trebuie să vă adresați medicului specialist cât mai curând:

  • Modificări la nivelul pielii sânilor: O porțiune de piele îngroșată, aspect de coajă de portocală, mici adâncituri ale pielii, iritații, roșeață sau căldură
  • Desen vascular vizibil (vene îngroșate)
  • Modificare de consistență (întărire) a unuia dintre sâni sau chiar localizată
  • Modificarea formei sau mărimii sânilor, asimetrie a sânilor sau modificare recentă a volumului unuia dintre sâni
  • Modificări la nivelul mamelonului: descuamare, eczeme, mamelon retractat, scurgeri mamelonare
  • Nodul mamar palpabil
  • Modificări la nivelul axilei (noduli sau umflături)
  • Durere unilaterală sau localizată, recent apărută și independentă de perioada ciclului menstrual
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități