https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Calatorind cu copii - de-a joaca in vacanta

19 Aug. 2014
Calatorind cu copii -  de-a joaca in vacanta

Pentru copii, vacanta incepe de regula odata ajunsi la destinatie. Deplasarile cat de scurte li se par plictisitoare si enervante. Pentru a evita situatiile stresante, ADAC a pus laolalta cateva recomandari pentru a-i ajuta pe parinti sa pastreze buna dispozitie a celor mici:

- Acordati atentie unei pozitii sigure si confortabile. Sistemele de siguranta pentru copii sunt obligatorii in aproape toate tarile europene care reprezinta in acelasi timp si destinatii de vacanta.

- Nu dereglati ritmul copiilor. Mai ales in cazul sugarilor si a celor mici, se recomanda adaptarea calatoriilor in functie de obisnuintele acestora (hrana si somn). Nu uitati jucaria preferata care il va ajuta pe cel mic sa depaseasca dorul de casa si ii va crea un sentiment de siguranta.

- Nu uitati walkman-ul si casetele. Copiii mai mari le vor putea folosi singuri si in calatoriile mai lungi si vor avea o ocupatie.

- Luati suficiente pauze. Miscarea si aerul curat sunt la fel de importante pentru copii si pentru parinti. Multe parcari cu restaurante sunt dotate si cu locuri de joaca, in care cei mici isi pot consuma energia.

- Inainte de a incepe calatoria, pregatiti cateva jocuri pentru drum, cum ar fi „Oras, tari, munti” sau „Vad ceva, ce tu nu vezi”. Copiilor mai mari, peste opt ani le place sa ghiceasca sau sa formeze propozitii haioase din literele numerelor de masini.

- Includeti copii in planificarea excursiei. Daca se descurca deja de acasa la citirea hartii, vor putea ajuta soferul mai tarziu in cautarea rutei.

- În cazul in care calatoriti cu un singur copil, nu il lasati singur pe bancheta din spate. Asezati-va langa el si povestiti-i despre locurile prin care treceti. Le veti deschide apetitul pentru vacanta si nu se vor simti izolati in spate.

Alimentatia si hidratarea corecta in timpul calatoriei 

Alimentatia corespunzatoare este importanta in timpul calatoriei. Se recomanda fructele proaspete, legumele crude, sandwich –urile pregatite acasa si taiate pe masura, transportate cele mai bine in geanta frigorifica. Sunt permisi si biscuitii sau bomboanele gumate. Este importanta hidratarea suficienta. Evitati sucurile dulci deoarece nu vor satisface setea. Alegeti in schimb apa minerala rece. Doar cei care consuma suficiente lichide isi pastreaza capacitatea de concentrare si conditia buna.

Siguranta copiilor in masina – reglementare aplicata la nivelul UE 

Copiii care nu sunt asigurati corespunzator in timpul transportului in vehicule sunt expusi unui risc sporit de accidentare fatala. Dat fiind faptul ca prevederile referitoare la siguranta copiilor in vehicule sunt relativ severe, operatorii de vehicule respectiv parintii trebuie sa respecte reglementarile aplicate la nivelul UE in deplasarile in strainatate in timpul transportului copiilor. Copiii mai mici de 12 ani si care masoara mai putin de 150cm inaltime, necesita un sistem de retinere aprobat oficial si corespunzator greutatii lor.

Utilizarea platanului pentru sugari (cu orientare in spate) si pozitionare pe scaunului din dreapta este admisa doar in cazul dezactivarii airbag-ului. Copiii mai mari sunt supusi obligatiei de purtare a centurii.

Celor care folosesc autoturisme de inchiriat in vacanta li se recomanda sa se asigure inca de la rezervare ca sunt disponibile scaune pentru copii. În plus, o consultare a manualului de utilizare ar putea fi de ajutor inainte de instalare.

Personalul din cadrul firmelor de inchiriat autoturisme va vor ajuta cu placere. Parintii care doresc un grad sporit de siguranta, pot calatori cu propriul platan pentru sugari deoarece societatile de inchiriat vehicule nu pot prevedea modelele care vor fi disponibile in destinatiile de vacanta.

Comunități