Avocado – fructul cu 100 de beneficii

Avocado – fructul cu 100 de beneficii

Fructele de avocado se găsesc din ce în ce mai des în comerţ, din supermarket şi chiar în piaţă. Chiar dacă este un fruct exotic, descoperit pe continentul american, şi creşte în climat umed, tropical şi subtropical, avocado poate fi cultivat chiar şi în România. Fructul cu formă alungită are pulpa de culoare verde deschis şi o consistenţă onctuasă, cu un sâmbure rotund sau oval, şi coaja groasă. 

Cu un gust plăcut, uşor dulceag, avocado poate fi consumat proaspăt, atât în preparate sărate precum salate proaspete, guacamole (o cremă de avocado, ceapă roşie, roşii şi coriandru), dar şi pregătit termic în dulciuri, ca înlocuitor mai sănătos al untului sau altor grăsimi (1/2 lingură de avocado pentru o lingură de unt).

Avocado - informaţii nutriţionale

Fructul de avocado are concentraţii mari de nutrienţi. Acesta conţine 10 grame de fibre (36% din doza zilnică recomandată – DZR), 3,2 grame grăsimi saturate (16% DZR) şi 3 grame de proteine (6% DZR). În acelaşi timp, un avocado asigură 30% DZR de acid folic, vitaminele B6 (23% DZR), B3 (16% DZR), B2 (15% DZR), E (21% DZR), C (17% DZR), K (26% DZR), potasiu (15% DZR), fier (4% DZR), cupru (31% DZR), magneziu (10% DZR), precum şi acizi graşi saturaţi.       

Avocado - beneficii pentru sănătate

Avocado conţine beta sitosterol, alături de alți steroli vegetali ce pot pot ajuta la menținerea nivelurilor sănătoase de colesterol, importante pentru sănătatea inimii. În plus, conținutul ridicat de potasiu și magneziu este benefic pentru reglarea tensiunii arteriale şi prevenirea bolilor de inimă. 

Conţinutul mare de acid folic, potasiu și vitamina C, constituie un avantaj pentru persoanele însărcinate, fiind esenţiale pentru dezvoltarea bebeluşului. În acelaşi timp, acidul folic reduce riscul de depresie şi de a dezvolta cancer de colon, stomac, pancreas și col uterin. 

Fibrele sunt un ajutor în digestie și hrănesc microbiomul intestinal, prevenind afecţiuni precum sindromul intestinului iritabil. De asemenea, ajută la menţinerea unei greutăţi corporale normale şi susţin detoxifierea organismului.

Vitamina K este esenţială pentru sănătatea oaselor, consumul de avocado fiind util în prevenţia osteoporozei.

Rețeta în casetă

Toast cu avocado şi ou

Ingrediente (pentru 2 porţii):

1 avocado bine copt

2 ouă fierte timp de 3 minute

2 felii de pâine

1 lingură ulei de măsline

1 linguriţă suc de lămâie

Sare, piper

Preparare:

Tăiaţi avocado pe jumătate, extrageţi sâmburele şi decojiţi fructul. Prăjiţi pâinea la toaster şi presaţi pulpa fructului, cu furculiţa, pe cele două felii. Feliaţi oul şi aşezaţi-l peste avocado. Presăraţi deasupra sare, piper, sucul de lămâie şi uleiul de măsline. Veţi obţine un mic dejun sănătos, hrănitor, plin de proteine, acizi graşi esenţiali, vitamine şi minerale.  

Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Alege farmacia
Comandă