https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Avocado – fructul cu 100 de beneficii

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 05 Oct. 2022
Avocado – fructul cu 100 de beneficii

Fructele de avocado se găsesc din ce în ce mai des în comerţ, în supermarket şi chiar în piaţă. Chiar dacă este un fruct exotic, descoperit pe continentul american, şi creşte în climat umed, tropical şi subtropical, avocado poate fi cultivat chiar şi în România. Fructul cu formă alungită are pulpa de culoare verde deschis şi o consistenţă onctuasă, cu un sâmbure rotund sau oval, şi coaja groasă. 

Cu un gust plăcut, uşor dulceag, un fruct de avocado poate fi consumat proaspăt, atât în preparate sărate precum salate proaspete, guacamole (o cremă de avocado, ceapă roşie, roşii şi coriandru), dar şi pregătit termic în dulciuri, ca înlocuitor mai sănătos al untului sau altor grăsimi (1/2 lingură de fruct de avocado pentru o lingură de unt).

Fruct de avocado - informaţii nutriţionale

Fructul de avocado are concentraţii mari de nutrienţi. Acesta conţine 10 grame de fibre (36% din doza zilnică recomandată – DZR), 3,2 grame grăsimi saturate (16% DZR) şi 3 grame de proteine (6% DZR). În acelaşi timp, un fruct de avocado asigură 30% DZR de acid folic, vitaminele B6 (23% DZR), B3 (16% DZR), B2 (15% DZR), E (21% DZR), C (17% DZR), K (26% DZR), potasiu (15% DZR), fier (4% DZR), cupru (31% DZR), magneziu (10% DZR), precum şi acizi graşi saturaţi.     

Fruct de avocado - beneficii pentru sănătate

Avocado conţine beta sitosterol, alături de alți steroli vegetali ce pot ajuta la menținerea nivelurilor sănătoase de colesterol, importante pentru sănătatea inimii. În plus, conținutul ridicat de potasiu și magneziu este benefic pentru reglarea tensiunii arteriale şi prevenirea bolilor de inimă. 

Conţinutul mare de acid folic, potasiu și vitamina C, constituie un avantaj pentru persoanele însărcinate, fiind esenţiale pentru dezvoltarea bebeluşului. În acelaşi timp, acidul folic reduce riscul de depresie şi de a dezvolta cancer de colon, stomac, pancreas și col uterin. 

Fibrele sunt un ajutor în digestie și hrănesc microbiomul intestinal, prevenind afecţiuni precum sindromul intestinului iritabil. De asemenea, ajută la menţinerea unei greutăţi corporale normale şi susţin detoxifierea organismului.

Vitamina K este esenţială pentru sănătatea oaselor, consumul de avocado fiind util în prevenţia osteoporozei.

Rețetă în casetă

Toast cu avocado şi ou

Ingrediente (pentru 2 porţii):

1 fruct de avocado bine copt

2 ouă fierte timp de 3 minute

2 felii de pâine

1 lingură ulei de măsline

1 linguriţă suc de lămâie

Sare, piper

Preparare:

Tăiaţi avocado pe jumătate, extrageţi sâmburele şi decojiţi fructul. Prăjiţi pâinea la toaster şi presaţi pulpa fructului, cu furculiţa, pe cele două felii. Feliaţi oul şi aşezaţi-l peste avocado. Presăraţi deasupra sare, piper, sucul de lămâie şi uleiul de măsline. Veţi obţine un mic dejun sănătos, hrănitor, plin de proteine, acizi graşi esenţiali, vitamine şi minerale. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități