https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Astenie de primăvară sau deficiență de vitamine

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Astenie de primăvară sau deficiență de vitamine

Lipsa de energie şi senzaţia de oboseală asociate unei stări de visare, melancolie sau poate chiar depresie sunt stări deseori întâlnite primăvara. Acestea pot fi manifestări ale asteniei de primăvară, datorită provocărilor prin care trece organismul pentru a se adapta la noul anotimp. Expunerea la soare, plimbările prin natură şi exerciţiile fizice susţin întregul proces.  

Dar dacă toate acestea reprezintă o carenţă de vitamine şi minerale? În ciuda alimentaţiei variate, pe fondul anumitor boli sau chiar a lipsei de nutrienţi din alimente, pot apărea avitaminoze şi anemii, caracterizate prin epuizare, probleme de memorie, incapacitatea de concentrare şi stări depresive. 

Rolul vitaminelor şi mineralelor în sistemul energetic celular

Vitaminele B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9 şi B12)

Toate vitaminele B (cu excepția folatului) sunt implicate în multiple etape ale sistemului de producere a energiei la nivel celular. Ele sunt esenţiale în metabolismul carbohidraţilor, al grăsimilor şi proteinelor, precum şi în transportul oxigenului prin sânge, alături de fier. Vitaminele B (inclusiv folatul) contribuie la formarea sinapselor, dezvoltarea axonilor şi geneza mielinei, la dezvoltarea neuronală şi la sinteza de neurotransmiţători, cu efecte asupra funcțiilor generale ale creierului, dar şi cele reflectate în schimbările de dispoziție, iritabilitate și somn. 

Vitamina C

Ea joacă un rol important în producerea de energie la nivel celular, iar un aport insuficient de vitamina C poate fi responsabil pentru slăbiciune sau dureri musculare. În plus, vitamina C este un antioxidant important cafre protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi, susţinând funcţia imunitară şi vindecarea organismului. Deficitul de vitamina C în creier poate provoca stres oxidativ și neurodegenerare. 

Fier

Fierul este o componentă esenţială a sângelui - aproape două treimi din fierul din organism se găsesc în hemoglobin - fiind responsabil pentru transportul oxigenului în sânge: de la plămâni către ţesuturi şi, în mod special, către muşchi. Anemia feriprivă afectează capacitatea de rezistență a musculaturii și eficiența energetică. 

Magneziu

Magneziul este implicat în transportul potasiului și calciului, la nivel nervos fiind important pentru coordonarea neuromusculară, contracţia musculară şi protecţia împotriva supraexcitării celulare. Simptome ale deficienței de magneziu: oboseală, letargie, ameţeală și lipsa poftei de mâncare. 

Surse alimentare de vitaminele B, C, fier şi magneziu: carne şi organe, ouă, drojdie, leguminoase, cereale, ciuperci, avocado, citrice şi alte fructe, legume cu frunze verzi, nuci şi seminţe, banane, avocado, ciocolată neagră, cereale integrale. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități