Alege farmacia

Armonizaţi ritmul inimii cu respiraţia

Armonizaţi ritmul inimii cu respiraţia

Respiraţia este utilizată de sute – chiar mii – de ani ca modalitate de a induce relaxare, concentrare şi echilibru intern, începând cu medicina tradiţională chinezească şi continuând cu tehnicile Pranayama din practica Yoga, pentru a fi recunoscută şi explorată, începând cu secolul trecut, şi în medicina vestică. Un anumit tip de respiraţie, denumit „respiraţie de coerenţă cardiacă”, este cu atât mai eficient cu cât poate regla ritmul inimii, ajutând adulții și copiii să se relaxeze, să lucreze şi să doarmă mai bine.

Ce este respiraţia de coerenţă cardiacă şi în ce constă exerciţiul

Coerenţa cardiacă presupune calmarea şi armonizarea ritmului inimii, alături de restabilirea echilibrului la nivelul sistemului nervos, cu ajutorul unei tehnici de respiraţie. Exerciţiul se va desfăşura astfel:

  • Alegeţi unu loc liniştit și în care să nu fiţi deranjaţi de stimuli externi, fie acasă, fie la birou sau la şcoală;
  • Inspiraţi lent timp de 5 secunde, şi expiraţi lent timp de 5 secunde, fără a ţine aerul în piept;
  • Veţi obţine 6 respiraţii complete pe minut; 
  • Repetaţi succesiunea inspir-expir pentru 5 minute; 
  • Repetaţi exerciţiul de 3 ori pe zi.

Puteţi practica acest tip de respiraţie şi abdominal. Pentru respirația abdominală, imaginați-vă că aveţi un balon în stomac. Balonul se umflă pe inspir, și se dezumflă pe expir.

Beneficiile practicării coerenţei cardiace 

Practicată zilnic, coerenţa cardiacă are o serie de beneficii pe termen mediu și lung: o mai bună gestionare a stresului și a anxietății, prin reechilibrare emoţională şi stare de calm, ameliorarea tulburărilor de somn şi reducerea riscului de a dezvolta depresie, odată cu obţinerea unui nivel mai crescut de energie diurnă şi de putere de concentrare. La nivel cardiovascular, s-a observat reducerea hipertensiunii arteriale şi a episoadelor de tahicardie.

Frecvenţa optimă

Această frecvență de respirație imprimă inimii o coerență optimă în funcţionare, iar exerciţiul are impact maxim pozitiv atunci când este realizat:

  • Dimineaţa – la trezire, corpul secretă cortizol, iar ritmul inimii accelerează. Respiraţia de coerenţă cardiacă reglează acest hormon al stresului şi armonizează ritmul inimii.
  • Înainte de prânz sau de micul dejun – pentru a permite creierului să se detaşeze de gândurile cotidiene, şi organismului să se concentreze pe hrană şi digestie.
  • La începutul serii – coerenţa cardiacă ajută în inducerea unei stări de relaxare a corpului şi îl pregăteşte pentru un somn odihnitor.
  • Înaintea momentelor tensionate şi stresante (şedinte, examene etc.), pentru o mai bună concentrare şi o stare de echilibru, atât mintal cât şi emoțional.
Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Combate stresul si tensiunea prin metoda Feldenkrais
"Fiecare se mișcă, simte, gândește, vorbește într-un mod specific imaginii pe care și-a...
Citeste
Antrenamentul autogen te ajuta sa scapi de stres
Multe persoane sunt familiarizate cu conceptul antrenamentului autogen. In societatea moderna ne con...
Citeste
Depresia- forme si terapie
Atunci cand suntem prost dispusi, spunem de cele mai multe ori: "cred ca trec printr-o depresie." In...
Citeste
Starile de neliniste
Tensiunea interioara, sentimentul de suprasolicitare si frica de a nu putea sa facem dreptate tuturo...
Citeste
Depresia
Atunci cand suntem prost dispusi, spunem de cele mai multe ori: "cred ca trec printr-o depresie." In...
Citeste
Terapii surprinzatoare in depresie
Cunoastem cu totii sentimentul pe care il resimtim dupa o tura de alergare, de inot sau de mers pe b...
Citeste
Comandă