https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ardeiul gras – multicolor şi sănătos

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 04 Oct. 2022
Ardeiul gras – multicolor şi sănătos

Găsim ardeiul gras în orice piață, iar culorile sale proaspete de verde, galben, portocaliu şi roşu intens ne încântă privirea. Este crocant, zemos, dulce şi răcoritor. Bogăţia de vitamina C și antioxidanţi, alături de multe alte beneficii pentru sănătate ale ardeiului gras, reprezintă doar câteva motive pentru a ne răcori zilele toride cu una dintre cele mai versatile legume.    

Informaţii nutriţionale

100 de grame de ardei gras roşu, crud, furnizează peste 200% din Doza Zilnică Recomandată (DZR) de vitamina C, şi peste 100% din DZR de vitamina A. Alte valori importante sunt cele ale vitaminelor B6 (22%), E (11%), B2 (6,5%), B1 (4,5%), folaţi (12%), şi ale mineralelor fier şi mangan (câte 5%), fosfor (4%) şi magneziu (3%). De asemenea, conține antioxidanţi şi fitonutrienţi: betacaroten, licopen, quercetină, luteolină.

Beneficii pentru sănătate

Vitamina C, poate unul dintre cei mai cunoscuți antioxidanți, oferă o varietate de beneficii pentru sănătate: susține funcția imunitară, alături de vitamina A, zinc şi fier, facilitează regenerarea celulară şi protejează celulele împotriva stresului oxidativ, alături de ceilalţi antioxidanţi regăsiţi mai ales în ardeiul roşu şi portocaliu. 

De asemenea, vitamina C ajută la absorbția folaților conţinuţi de ardeiul gras, și la producerea de colagen pentru oase, piele și păr. Împreună cu beta-criptoxantina, un carotenoid din ardeii roșii și portocalii, poate reduce riscul de a dezvolta artrită reumatoidă.

Astfel, ardeiul gras – atât crud cât și copt – contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare întrucât antioxidanţii conţinuţi sunt activaţi la temperaturi înalte. De asemenea, datorită prezenţei zeaxantinei – un carotenoid existent şi în retina oculară – ardeii graşi, în special cei portocalii, susţin sănătatea vederii.

Atenţie! Persoanele cu alergie la polenul de pelin, graminee sau ambrozie pot dezvolta sindromul alergiei orale atunci când consumă ardei gras. De asemenea, ardeiul gras poate cauza inflamaţii şi iritaţii intestinale persoanelor alergice la alimentele din familia solanaceelor.

Rețeta în casetă

Bărcuţe de ardei gras cu urdă

Ingrediente (pentru 3 porţii):

2 ardei graşi de diferite culori

200 gr. urdă dulce de vacă sau de capră

2 linguri de iaurt cremos (opţional)

2 mâini de stafide, merişoare sau caise, uscate și tăiate cubuleţe

Preparare:

Tăiaţi ardeii pe lungime, în 3 părţi egale, urmărind nervurile pentru a crea formele de bărcuţe. Amestecaţi urda cu iaurtul până devine o pastă omogenă. În cazul în care urda este mai cremoasă, nu va fi necesar iaurtul. Întindeţi uniform urda în bărcuţele de ardei, creând mici denivelări unde veţi aşeza fructele uscate. Bucuraţi-vă de o gustare colorată şi sănătoasă!

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități