https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Aparate auditive, sfaturi pentru viața de zi cu zi

11 Apr. 2014
Aparate auditive, sfaturi pentru viața de zi cu zi

Vă numărați printre persoanele din România care se confruntă cu deficiențe de auz? 

V-ați hotărât să rezolvați această problemă cu ajutorul unui aparat auditiv? Toate persoanele se confruntă cu probleme de adaptare atunci când încep să poarte un aparat auditiv. Vă oferim În rândurile de mai jos câteva sfaturi menite să simplifice familiarizarea cu aceste dispozitive. Numai una din cinci persoane afectate de probleme de auz, apelează la un aparat auditiv și aceasta în condițiile în care, fără ajutor, deficiențele de auz se acutizează constant, nu se ameliorează.

Motivele sunt nenumărate: considerente estetice, teama de a fi depășiți de tehnică, îndoiala privind eficiența aparatului. Multe dintre persoanele afectate, se hotărăsc abia după ani de zile de deficiențe de auz, să solicite ajutor medical, deoarece procesul de pierdere al auzului este conștientizat când se află deja în stadiu avansat. Frica față de ceea ce presupune întreținerea și folosirea unui aparat auditiv poate fi combătută. Specialiștii în domeniu vă vor consilia și vă vor prezenta diferite modele. În cele ce urmează, am rezumat câteva sfaturi pentru folosirea zilnică a acestor dispozitive.

Moduri de familiarizare cu aparatul auditiv

Aparatul dvs. auditiv reprezintă un dispozitiv tehnologic sofisticat, personalizat astfel încât să se potrivească perfect urechii dvs. Cu toate acestea, nu va reuși întotdeauna să substituie auzul natural. De aceea, majoritatea persoanelor purtătoare au nevoie de timp pentru a se obișnui cu produsul. Acest fapt se datorează capacității de manevrare - majoritatea aparatelor oferă diverse funcții de setare menite să permită adaptarea la diferite situații de mediu și discuții. Acest fapt poate crea confuzii la Început.

Un alt motiv este capacitatea creierului de a se adapta la zgomotele de fond din toată perioada instalării deficienței de auz. Și pentru că stimulii scad în intensitate, creierul uită treptat cum se aud zgomotele de intensitate redusă cum ar fi ciripitul păsărilor, foșnetul frunzelor și cum trebuie să folosească funcția de filtrare. Această funcție este importantă pentru auzul normal, deoarece se reușește astfel estomparea stimulilor neimportanți. Însă odată cu purtarea unui aparat, creierul se confruntă din nou cu un nivel de zgomot apropiat celui normal, pe care însă îl resimte ca fiind prea puternic, chiar iritant. De aceea este necesar să oferiți timp de adaptare creierului dvs. Ar putea fi nevoie de câteva săptămâni până se va obișnui cu noul simț. Iată câteva sfaturi pentru această perioadă de adaptare:

  • Discutați cu medicul ORL și cu specialistul în domeniul aparatelor auditive. Aparatul va fi personalizat în funcție de necesitățile dvs. Permiteți specialiștilor să regleze aparatul, să vă explice modul de operare și întreținere. Chiar de mai multe ori, dacă este cazul.
  • Purtați cât mai des noul aparat pentru a vă obișnui cât mai repede cu el.
  • Pentru început, expuneți-vă unui mediu mai silențios în care vorbesc doar câteva persoane și în care nu există sunete de fond puternice. Într-un bar plin în care muzica e la maxim, creierul dvs. se va simți suprasaturat.
  • Mențineți nivelul de zgomot redus în activitățile de rutină: folosiți aparate electronice silențioase, mențineți-vă la distanță de zgomotul străzii, nu lăsați televizorul, radioul sau mașina de spălat să funcționeze în fundal (sau chiar concomitent).
  • Urmăriți mișcările buzelor partenerului de discuții, observați mimica și gestica. Așa veți învăța să realizați corespondența între sunetele auzite și mișcările buzelor. Rugați-vă prietenii și colegii să vi se adreseze mereu din față și să își facă simțită prezența în prealabil.
  • În cazul în care suferiți de deficiențe de auz de mai mult timp, este posibil să fie afectată și capacitatea dvs. de vorbire (volumul vocii este prea înalt sau insuficient). Întrebați medicul dacă v-ar fi de folos un antrenament de conștientizare pentru ameliorarea stării.

Curățarea și întreținerea aparatului auditiv

Deși aceste aparate auditive sunt robuste și concepute pentru a fi folosite zilnic, trebuie să acordați atenție anumitor aspecte, pentru a le prelungi durata de viață:

  • Curățați zilnic aparatul auditiv – ștergeți aparatul cu o lavetă uscată. Peste noapte, păstrați elementul de ajustare în ureche într-o soluție de curățare. Magazinele de specialitate comercializează soluții speciale de îngrijire a diferitelor aparate auditive.
  • Evitați expunerea aparatului la umiditate (duș, înot, ploaie). Depozitați-l peste noapte într-un săculeț uscat care absoarbe umiditatea.
  • Evitați impacturile puternice, expunerea la călduri excesive (soare, încălzire), murdărie sau substanțe cum ar fi fixativul de păr și pudra de ten.
  • Folosiți un suport pentru transport și nu îl lăsați la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie.
  • Pe perioada concediului: verificați funcționarea aparatului înainte de plecare, nu uitați soluțiile de curățare și bateriile de schimb.

Ca să ai grijă corect de tine și de familia ta, specialiștii Alphega îți pun la dispoziție sfaturi utile pentru o îngrijire de nota 10 a fiecărui membru al familiei tale!

Sperăm că acest articol te-a ajutat să descoperi cum se folosesc și se păstrează în bune condiții aparatele auditive.

Spune-ne într-un comentariu cât de utile sunt sfaturile Echipei Alphega!

Comunități