https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Alzheimer: pericolele de acasa

18 Oct. 2016
Alzheimer: pericolele de acasa

Sunetul infundat al unei cazaturi care ne trezeste din somn: persoane care ingrijesc un pacient cu Alzheimer cunosc prea bine aceste 2-3 secunde de panica. Pacientii in cauza s-au trezit in mijlocul noptii si se plimba debusolati prin casa, fie nimerind usi inchise sau chiar cazând. Aceste cazuri sunt frecvente in rândul pacientilor cu Alzheimer, deoarece lipsa orientarii si nesiguranta in mers constituie adevarate pericole chiar si intr-un mediu cunoscut cum este cel al propriei locuinte.

Ingrijire din partea apartinatorilor

Doua treimi din pacientii care sufera de Alzheimer sunt ingrijiti acasa de apartinatori. In stadiul avansat al bolii, pacientii au nevoie de multa atentie deoarece tulburarile de memorie si dificultatile de orientare ingreuneaza viata de zi cu zi. Spre exemplu, drumurile scurte din dormitor la toaleta devin adevarate labirinturi.

In prezent exista numerose preocupari ale specialistilor si cercetatorilor, in vederea imbunatatirii ingrijirii acordate pacientilor cu dementa si apartinatorilor acestora. In stadiile avansate ale bolii, este necesara luarea de masuri preventive si modificarea mediului locuintei, pentru a conferi pacientilor si apartinatorilor mai multa siguranta si pentru a simplifica convietuirea intregii familii.

Mai multa siguranta pentru pacientii Alzheimer

Intregul spatiu de locuit trebuie sa fie bine luminat pentru a le permite pacientilor o orientare cât mai buna si pentru a-si putea mentine un anumit grad de independenta.

  • O atentie deosebita trebuie acordata iluminatului natural in spatiul dintre dormitor si toaleta, care sa le permita pacientilor sa se orienteze.
  • Pentru a nu accentua nesiguranta in mers a pacientilor, treptele si podelele din locuinta trebuie prevazute cu materiale antiderapante, inclusiv sub covoare.
  • Atentie sporita la ferestre si usi. Pentru a evita ca pacientii sa paraseasca neobservati locuinta, ferestrele ar trebui deschise doar in pozitie rabatata, iar usa de la intrare si balcon ar trebui prevazute cu inchizatoare speciale. De asemenea, evitati pastrarea cheilor in usa. Chiar daca cei in cauza sunt inca in masura sa incuie usa ar putea avea probleme la descuiat.
  • In baie, in zona dusului, a vanei si a vasului de toaleta se vor monta mânere de siguranta. Deseori, folosirea unui scaun la dus poate fi mult mai sigura decât folosirea vanei.
  • In bucatarie este necesara blocarea aragazelor electrice sau cu gaz prin folosirea de ventile automate de blocare, detectoare de gaz si de temperatura. Solutiile de curatare, detergentii trebuie depozitate in spatii sigure, pentru a nu fi confundate de pacienti cu bauturi.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante masuri menite sa simplifice viata de zi cu zi a pacientilor si a apartinatorilor acestora. Modificarile in locuinta trebuie realizate doar in masura in care stadiul bolii pacientului le necesita. Doar asa pacientii isi vor mentine capacitatile si independenta pe o perioada mai lunga.

Comunități