Alege farmacia

Alunitele si factorii de protectie solara

Alunitele si factorii de protectie solara

Cei mai multi dintre noi avem alunite de piele (semne din nastere). Acestea reprezinta  modificari benigne ale pielii, si se formeaza, de regula, in timpul copilariei. Frecventa lor este determinata, in special, de factori genetici insa si razele UV joaca un rol. Astfel, este importanta alegerea unei creme corecte de protectie solara, pentru a proteja aceste alunite impotriva actiunii razelor UV.

Protejarea alunitelor impotriva soarelui

Un aspect pe care il puteti verifica foarte simplu: pe partea superioara a bratelor, care este expusa mai intens razelor solare, alunitele sunt mult mai multe decat pe partea interioara a bratului, care este mai ferita de soare. In cazul adultilor, aceste alunite inofensive se pot transforma, sub influenta anumitor factori, in cancer negru de piele (melanom). Persoanele care prezinta multe alunite sunt mai expuse riscului dezvoltarii unui cancer de piele. Este importanta prevenirea aparitiei acestor alunite de piele inca din primii ani de viata, prin aplicarea de creme de protectie solara potrivite.

Copiii si alunitele

Un studiu canadian a demonstrat posibilitatea de a preveni aparitia acestor alunite in randul copiilor prin aplicarea de creme cu factor mare de protectie solara. La studiu au participat 458 de copii, timp de trei ani. Copiii a caror piele a fost protejata consecvent de parintii acestora cu creme cu factor mare de protectie solara (de minim 30), au format mult mai putine astfel de alunite, comparativ cu copiii protejati cu creme cu factor de protectie mai mic. Rezultat a fost si mai vizibil in randul copiilor cu multi pistrui de vara: cei protejati corect, au dezvoltat cu pana la 30-40 mai putine alunite comparativ cu copiii care nu au fost protejati in mod consecvent cu crema cu factor mare de protectie solara.

Concluzie

Riscul ulterior al dezvoltarii unui melanom poate fi scazut in randul copiilor printr-o protectie solara corecta. Este importanta evitarea arsurilor de piele ca urmare a expunerii la soare. Cea mai buna protectie este umbra, imbracamintea corespunzatoarea si evitarea expunerii la soare in orele amiezii. Partile neacoperite ale corpului trebuie protejate cu creme de protectie solara, chiar si atunci cand expunerea este doar la umbra. Se recomanda laptele de protectie solara cu SPF 35/UVA 16, iar pentru expunerile prelungite o crema cu SPF 60/UVA 16.

Produse
Articole similare
Tanorexie: dependeta de soare si solar
Expunerea regulata la soare, in aer liber sau la solar, reprezinta nu doar un risc pentru piele, dar...
Citeste
In masina la temperaturi inalte
In timpul temperaturilor caniculare, organismul uman are mai mult de suferit decat masinile. Daca au...
Citeste
Soarele hibernal – pericol pentru piele
Protectia solara suficienta este importanta si in timpul iernii, deoarece razele solare pot fi foart...
Citeste
Insolația – cum ne putem proteja?
Cauza insolațiilorInsolația (helioza) aparține grupei vătămărilor provocate de expunerea prelungită...
Citeste
Cum alegem ochelarii de soare
Efectele adverse ale sorelui și ale radiațiilor ultraviolete asupra pielii sunt cunoscute, de la ars...
Citeste
ARSURILE SOLARE ȘI CANCERUL CUTANAT
EFECTELE RADIAȚIILOR SOLARE ASUPRA PIELIICele mai importante modificări pe piele sunt generate de ra...
Citeste
Comandă