Alege farmacia

Alimentele mucegaite - riscurile pentru sanatate

Alimentele mucegaite - riscurile pentru sanatate

Frecvent se întâmplă să depozităm alimentele în medii şi moduri improprii sau să cumpărăm cantităţi mai mari decât putem consuma într-un timp optim. Aceste comportamente conduc la alterarea şi chiar mucegăirea alimentelor. În ce condiţii le mai putem consuma şi ce riscuri prezintă pentru sănătate?

Mucegăirea alimentelor

Alimentele mucegăiesc atunci când sunt depozitate necorespunzător, în medii umede şi fără posibilitate de aerisire, la temperaturi mai înalte, însă chiar şi în frigider, la 3-5°C. Mucegaiul este un tip de ciupercă ce se multiplică prin spori, transportaţi de aer, apă şi insecte. Rădăcinile pătrund adânc în alimentul infestat, chiar dacă acest lucru nu se poate observa cu ochiul liber. De asemenea, alimentele mucegăite conţin şi o serie de bacterii nocive ce se multiplică împreună cu mucegaiul.

Mucegai şi aflatoxine - riscuri

Mucegaiul poate provoca reacţii alergice respiratorii, ce pot degenera spre astm, în funcţie de predispoziţii şi durata expunerii. Anumite tipuri de mucegaiuri produc micotoxine, substanțe otrăvitoare pentru organismul animal şi uman, regăsite în culturile de cereale, legume şi arahide. Micotoxinele se pot dezvolta şi pe țelină, suc de struguri, mere dar şi pe alte alimente.

Cele mai cunoscute sunt aflatoxinele, cancerigene, extrem de dificil de eliminat din alimente, care afectează atât animalele, cât şi oamenii. Aflatoxinele nu se distrug prin tratamente termice şi rămân în organism, fiind doar parţial eliminate prin procesele de excreţie.

Prevenirea intoxicaţiei cu aflatoxine este una dintre cele mai provocatoare probleme de toxicologie din prezent, comparabilă cu cea a pesticidelor.

Alimente mucegăite sigure pentru consum

Alimentele care, în timpul producţiei, sunt expuse controlat la mucegaiuri sunt sigure pentru consum: brânza Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Brie sau Camambert şi salamuri, îmbrăcate în mucegai protector.

Alimentele tari precum morcovii, varza şi ardeii, brânza maturată, carnea crud-uscată care mucegăiesc în frigider pot fi consumate după îndepărtarea zonei mucegăite, plus minim 2 centimetri împrejur.  Fructele, legumele moi, produsele lactate şi alimentele preparate termic se vor arunca dacă au fost atacate de mucegai. Nu le mirosiţi. 

Măsuri necesare şi depozitarea corectă a alimentelor

Cumpăraţi alimente proaspete în cantităţi mici. Depozitaţi-le în frigider sau pe balcon în anotimpul rece, neînghesuite. Păstraţi alimentele preparate termic acoperite, la frigider, cel mult 3 zile. Curăţaţi frigiderul şi cutia de legume cu soluţie din apă şi săpun lichid o dată la 2-3 luni sau imediat după ce aţi observat alimente mucegăite. Sporii de mucegai se împrăştie foarte uşor pe suprafeţele din apropiere.   

 

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă