https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Alimente care scad colesterolul

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 11 Oct. 2023
Alimente care scad colesterolul

Dislipidemia, caracterizată prin alterarea metabolismului grăsimilor, marcată prin nivelul crescut al colesterolului şi trigliceridelor, are consecinţe devastatoare asupra sistemului cardiovascular. Prevenţia constă în controlul alimentaţiei, activitate fizică şi renunţarea la fumat. Multe persoane nu ţin cont de recomandările medicilor, considerând că dietele anticolesterol sunt lipsite de gust, ingredientele se găsesc cu dificultate şi necesită timpi îndelungaţi de preparare. Prejudecăţile pot fi demontate, însă.

Alimente pline de savoare, care scad colesterolul „rău” LDL

Avocado – este bogat în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, precum şi acid oleic, benefice pentru sistemul cardiovascular şi reducerea colesterolului. Încercaţi reteţe precum guacamole, adăugaţi felii de avocado la salatele cu piept de curcan, de pui sau peşte tartinabil cu ou fiert mediu.

Cereale integrale – de la fulgii integrali (nu fini) de ovăz, secară, orz şi până la grâu, orz şi orez integral – pe toate le puteţi integra cu încredere în dieta zilnică. Fie la micul dejun, cu iaurt degresat şi fructe proaspete precum banane sau mere, fie înlocuind pâinea şi pastele făinoase din făină albă cu cele pe bază de făinuri integrale, cerealele integrale contribuie la scăderea colesterolului LDL datorită conţinutului mare de fibre care reduc absorbţia acestuia în sânge.

Leguminoase – fasole roşie, neagră, albă sau pestriţă, năut, linte, mazăre – toate acestea conţin fibre, potasiu şi proteine, prevenind acumularea de grăimi la nivelul ficatului şi fiind benefice pentru inimă şi sistemul cardiovascular. Preparaţi acasă hummus, salate pe bază de fasole şi legume cu frunze verzi, burrito cu fasole roşie, orez integral şi piept de pui.

Peşte gras – somon, sardine, hering, macrou, hamsii – acestea conţin acizi graşi Omega 3, care reduc nivelul de trigliceride din sânge. Îl puteţi prepara la cuptor sau pe grătar, împachetaţi în hârtie de copt, cu lămâie şi ierburi aromatice, pentru arome fabuloase şi mese bogate nutritiv, dar nu-I prăjiţi.

Sâmburi – nuci, migdale, caju, fistic, seminţe de dovleac – ele conţin acizi graşi polinesaturaţi, vitaminele A, B şi E, proteine şi minerale precum magneziu, potasiu, seleniu şi zinc, ce protejează inima şi contribuie la scăderea colesterolului. O mână de sâmburi şi un fruct, la gustare, vor putea deveni pauza preferată a zilei.

La desert, bucuraţi-vă papilele gustative cu fructe de pădure şi una-două pătrăţele de ciocolată amăruie, cu minimum 70% cacao. Aceasta conţine flavonoizi, un tip de antioxidanţi care contribuie la scăderea colesterolului LDL. De asemenea, puteţi introduce cacao de bună calitate în alte preparate, pentru un efect similar.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități