Alimentatia in timpul iernii

Alimentatia in timpul iernii

Sezonul rece este in plina desfasurare. Rinitele, durerile de cap, tusea si starile de somnolenta depind mult de cat de puternic este sistemul nostru imunitar. Cu ajutorul unei alimentatii potrivite putem intari sistemul imunitar pentru a trece mai usor peste iarna. Sistemul imunitar uman protejeaza organismul impotriva bacteriilor, a virusilor si a parazitilor. Insa nu este un luptator individual, ci depinde de numerosi factori de influenta interna si externa.

Pentru a asigura ca toate procesele metabolice necesare sistemului imunitar, se deruleaza corespunzator, este nevoie de o alimentatie corespunzatoare, bogata in vitamine si minerale, in special din cele pe care organismul nu le poate produce singur si care trebuie asigurate din exterior.

Substante vegetale secundare

Pe langa nutrientii esentiali, exista si cateva substante vegetale secundare – componente naturale din legume, fructe, leguminoase si cereale –care stimuleaza sistemul imunitar. Sunt la fel de importante pentru sanatatea noastra, ca vitaminele, mineralele si fibrele naturale.

Aceste substante vegetale secundare contin numeroase proprietati benefice pentru sanatate si cu functii importante de protectie. Astfel, unele dintre ele au proprietati anti microbiene si reduc astfel numarul si activitatea microorganismelor patogene. Printre substantele vegetale secundare se numara si carotinoidele si flavonoidele.

Mai ales in perioadele cand racelile par sa nu ne ocoleasca, este foarte importanta alimentatia bogata in vitamine si substante vegetale secundare, care intaresc sistemul imunitar. Si fazele incipiente ale infectiilor reprezinta un moment propice pentru consumul de alimente cu efect actiune anti-microbiana. Legumele, fructele si produsele din faina integrala ar trebui sa ocupe permanent locul principal din alimentatia noastra.

Proprietatile anti-microbiene ale usturoiului sunt cunoscuta inca din vremea lui Aristotel si Hipocrate. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, usturoiul era folosit ca antiseptic pentru arsuri. Se pare ca usturoiul este planta cu cea mai puternica actiune anti-microbiana. Acest efect se datoreaza legaturile sulfuroase pe care le contine.

In vitro, sucul de usturoi reuseste sa inhibe dezvoltarea stafilococilor, streptococilor, vibrionilor, ciupercilor si drojdiilor, chiar si in stare puternic diluata (1:125.000).

Cele mai inalte concentratii a acestor substante anti-microbiene sau fost demonstrate in usturoi, insa sunt prezente si in ceapa si praz.

Intarirea sistemului imunitar cu ajutorul alimentelor 

Aceste alimente sunt recunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra sistemului imunitar 

  • Toate tipurile de varza, datorita continutului de glucosinolate si a efectului lor anti-microbian care actioneaza in special in tractul urinar.
  • Flavonoidele (ex: Quercetina) au efect anti-microbian, in special impotriva virusilor. Efectul anti-viral se datoreaza capacitatii acestora de a forma compusi cu proteinele virale si de a impiedica astfel inmultirea virusilor. Flavonoidele se regasesc in legume si fructe, in special in ceapa, varza, mere, fructe de padure. Un studiu clinic a descoperit ca quercetina din ceapa incalzita este valorificata la maxim de organism, in timp ce, in forma izolata, aceasta ar fi mult mai greu asimilata.
  • Pentru dezvoltarea si functionarea sistemului imunitar, mineralele si nutrientii, in special fierul, zincul si seleniul sunt esentiale. Orice carenta in nutritie se reflecta in sistemul imunitar. Un principiu general aplicat alimentatiei este ca aceasta trebuie sa fie variata.
  • Fructele si legumele bogate in vitamina C, cum ar fi kiwi, fructele citrice, ardeiul gras, varza murata, sfecla rosie si cartofii sprijina sistemul imunitar. Chiar daca vitamina C nu reprezinta o protectie impotriva racelilor, ea ajuta la scaderea duratei si a severitati infectiei.
Produse
SALES
Baraka 450 mg capsule moi
Utilizat pentru a creste natural puterea de aparare a organismului la toate varstele.
SALES
Hepatoprotect 60 capsule
Protejeaza natural ficatul, datorita actiunii antioxidante a dozei optime de silimarina.
SALES
ABC Derm gel spumant 100 ml
Este o baza usoara de curatare care nu agreseaza pielea, respectand echilibrul acesteia.
SALES
Korill 500 mg 30 capsule moi
Uleiul de krill asigura functionarea sistemului cardiovascular, prin reglarea nivelului de colesterol si trigliceride.
SALES
Detrical 2000IU, 60 capsule filmate
Supliment alimentar ce contine Vitamina D3 si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
SALES
KidsCare Superpower shower gel & shampoo 200 ml
Linie de produse special creata pentru a ingriji pielea delicata a copiilor.
SALES
Seboradin FitoCell sampon 200 ml
Seboradin ofera solutii pentru toate tipurile de par si probleme ale scalpului.
SALES
Tonimer Lab Hipertonic spray 125 ml
Gama completa pentru sanatatea si igiena tractului respirator, destinata tuturor categoriilor de varsta.
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora. Alimentatia neco...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate. Imunitatea are un rol esential in p...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Si ceai, si condiment, si medicament.
Feniculul este cunoscut de cateva secole, fiind folosit sub forma de condiment si planta medicinala....
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste