https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Alergie la veninul insectelor

11 May. 2018
Alergie la veninul insectelor

Prin intepatura, insecta isi elibereaza veninul in pielea umana. Apare imediat roseata, umflaturi sau mancarime in jurul locului de intepatura. Desi aceste simptome ale pielii sunt dureroase, se vindeca rapid in majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, exista exceptii periculoase. Potrivit asociatiei medicale a imunologilor, aproximativ 3% dintre adulti sunt alergici la intepaturile de insecte - in primul rand la cele de viespi, urmate de albine. Muscaturile de tantari si gargarite sunt mai putin susceptibile de a provoca reactii alergice.

O alergie la veninul de insecte poate avea urmari fatale

Pentru cei 2,5 milioane de suferinzi, o singura intepatura poate avea urmari fatale. In cazul alergiei la veninul de insecte, sistemului de aparare al organismului reactioneaza exagerat: dupa prima intepatura, organismul pune in miscare mecanismul de aparare, si antreneaza cantitati exagerate de anticorpi, in incercarea de eliminare a veninului inofensiv. Intregul organism are de suferit datorita reactiei de aparare si de inflamare.

In fiecare an, aceasta suprareactie duce in medie, la moartea a 20 de persoane pe teritoriul Germaniei. Aceste cazuri sunt deosebit de frecvente in vara tarzie, in perioada de recoltare a fructelor - sfarsitul lunii august / inceputul lunii septembrie cand viespile sunt in cautarea hranei si sunt deosebit de agresive. Deoarece alergia la un venin de insecte poate pune viata in pericol, persoana afectata trebuie sa primeasca ingrijirile medicale imediat dupa intepatura.

Alergia la veninul de insecte: simptome

Reactiile organismului incep, de obicei, la cateva secunde pana la cateva minute dupa intepatura. In cazul persoanelor care nu sufera de alergii, in jurul intepaturii apare o mica umflatura rosie (pana la 10 cm in diametru), care provoaca senzatii de durere si tensiune. Aceasta umflatura se retrage de obicei in decurs de o ora si dispare in ziua urmatoare. Exceptie: muscaturi simultane ale multor insecte (mai mult de 50 de in cazul copiilor si 100 in cazul adultilor), intepaturile din zona capului si a gatului poate pune in pericol viata, inclusiv a celor care nu sufera de alergii.

In cazul persoanelor cu alergie la veninul de insecte, locul intepaturii prezinta modificari pronuntate care continua sa se raspandeasca (mancarime severa, umflaturi, senzatie de arsura si roseata peste tot corpul, umflarea gatului si fetei). Exista si cateva simptome  generale:

• nas congestionat, lacrimare excesiva

• greata pana la varsaturi

• stare de slabiciune

• dificultati de respiratie

• somnolenta, lesin

• Ameteli, tahicardie

• Disfagie, tulburari de vorbire

• stari de anxietate sau confuzie

Acestea sunt semnale grave de avertizare ca ar putea aparea o situatie de urgenta, un soc anafilactic. Aceasta consta intr-un colaps al sistemului circulator, in accelerarea pulsului si aparitia starii de inconstienta. Toate acestea pot avea urmari fatale.

 

Comunități