https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Acidul rozmarinic, remediu natural impotriva alergiilor

21 Apr. 2020
Acidul rozmarinic, remediu natural impotriva alergiilor

Strănuturi repetate, pruritul nasului, al gâtului şi feței, congestie şi secreții nazale, ochi injectați, piele iritată, dificultate de concentrare şi chiar astm. Vă sunt cunoscute aceste simptome? Da, polenurile încep să îşi facă simțită prezența, iar sistemul imunitar reacționează, produc anticorpi. Totuşi, chiar plantele au un antidot. 

Ce este acidul rozmarinic

Acidul rozmarinic (AR) este un ester al acidului cafeic, element component al câtorva plante medicinale din familia Laminaceae. Acestea sunt: menta sau izma (Mentha spicata), perilla frutescens (o plantă asemănătoare cu menta sau urzica, ce provine din Coreea, fiind aclimatizată şi în România), salvia (Salvia officinalis), roinița (Melissa officinalis), şovârful (Origanum vulgare), cimbrul (Thymus), rozmarinul (Rosmarinus officinalis) şi altele. Aceste plante sunt utilizate în mod tradițional, dar şi în preparate de tipul suplimentelor alimentare, pentru a trata simptomele infecțiilor căilor respiratorii superioare. AR se găseşte din abundență în aceste plante aromatice şi, în ciuda denumirii sale, oamenii de ştiință au descoperit că menta, salvia, roinița şi cimbrul conțin o concentrație chiar şi de aproape 9 ori mai mare de AR decât rozmarinul.

Efectele terapeutice al acidului rozmarinic

AR, prezent în frunzele plantelor medicinale, are multiple efecte benefice asupra organismului, fiind: antiinflamator, antioxidant, antitumoral, imunomodulator, dar şi antimicrobial. Atenuează receptorii limfocitelor T, cu efect asupra limitării afecțiunilor alergice de tipul conjuctivitei, rinitei sau astmului alergic, dar este şi un protector împotriva neurotoxicității, putând întârzia evoluția bolii Alzheimer.

În cazul alergiilor de sezon, AR poate fi utilizat pe termen lung pentru a reduce inflamația traheei şi bronhiilor, care apare în boala astmului bronşic alergic, precum şi a căilor respiratorii superioare, ameliorând simptomele rinitelor alergice.   

Modalități de utilizare

Studiile au arătat o eficiență maximă în timpul tratamentelor cu suplimentele alimentare naturale, de tipul capsulelor, având o concentrație de 150 de miligrame de AR, administrate de trei ori pe zi, preferabil în timpul mesei. Ceaiurile şi tincturile – extracte hidroalcoolice – din plante cu concentrație mare de AR pot ajuta în ameliorarea simptomelor, atunci când sunt utilizate pe termen lung, ca parte a unei abordări terapeutice mai largi pentru tratarea afecțiunilor respiratorii de tip alergic.

Concluzii

Acidul rozmarinic este un remediu natural în tratamentul afecțiunilor alergice, ceea ce constituie un avantaj în lupta unui număr din ce în ce mai mare de copii şi adulți cu alergiile asociate nivelurilor de poluare în creştere.

Comunități