https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

60-30-10: valoarea ideala pentru pauza de pranz

16 Dec. 2016
60-30-10: valoarea ideala pentru pauza de pranz

Va simtiti obositi la locul de munca? Cu ajutorul unei reguli simple, veti reusi sa depasiti starea de oboseala si sa redeveniti productivi.

Trebuie sa retineti ca valoarea maxima a creativitatii si concentrarii de peste zi se inregistreaza intre orele 10 si 11, dupa care productivitatea incepe sa scada iar organismul are nevoie de o pauza. Potrivit studiilor, una din zece persoane nu respecta pauza de pranz din lipsa de timp.  60-30-10:  acestea sunt valorile ideale daca doriti sa va refaceti in pauza de pranz, pentru a va relua activitatea cum mai multa energie.

60 procente: incepeti cu Power-Food

Putin peste jumatate din pauza de pranz ar trebui dedicata mesei. Insa nu exagerati cu preparate grele, deoarece acestea vor tura la maxim digestia si vor reduce capacitatea de concentrare. Sfatul specialistilor: optati pentru preparate din carne slaba, peste si in special legume si salata. Acestea contin vitamine importante si minerale care va vor revitaliza.

Efect secundar placut: hrana ne ajuta sa depasim mai usor starile stresante, cu conditia sa mestecam incet si sa nu permitem distragerea atentiei. Cei care nu au timp pentru a servi masa de pranz la cantina, ar trebui totusi sa serveasca masa, spre exemplu pranzul a de acasa.

30 procente: tonifierea membrelor obosite

Chiar daca va simtiti plini de energie la prima ora, in jurul pranzului simtiti cum picioarele devin tot mai grele? Este important sa faceti miscare cel putin in pauza de pranz pentru a evita durerile de spate si de ceafa si pentru a va stimula sistemul circulator. O treime din pauza de pranz are trebui sa constea dintr-un scurt program de exercitii fizice. Cei care au la pranz o intreaga ora de pauza, ar trebui sa se plimbe aprox. 20 de minute la aer curat. Daca pauza dureaza insa numai 15 minute, aerisiti incaperea si faceti cateva miscari de intindere.

10 Procente: relaxare

In SUA, asa-numitul "Power Napping", puiul de somn de la locul de munca este deja destul de raspandit si de apreciat, deoarece s-a dovedit cresterea clara a eficientei dupa o scurta perioada de somn la mijlocul zilei.

Alternativ, chiar daca nu dispuneti de conditiile necesare pentru un power napping, puteti incerca sa inchideti ochii cateva momente, sa inspirati adanc pe nas si sa expirati pe gura. Repetati de patru ori si va veti putea relua activitatea cu mai multa claritate a mintii.

Un exemplu de pauza de pranz:

 

Pauza de pranz

Masa

Miscare

Relaxare

1 ora

35 minute in cantina/restaurant (salata)

20 minute plimbare in aer liber

5 minute Power-Napping

1/2 ora

20 minute plimbare pe jos pana la brutarie sau alimentara (chifla, fructe, iaurt)

8 minute jogging pe trepte sau in jurul cladirii

2 minute exercitii de yoga

15 Minute

10 minute- serviti pachetul adus de acasa

4 minute de exercitii de intindere cu fereastra deschisa pentru aerisire

1 minut- inchideti ochii si respirati adanc

Comunități