https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

5 sfaturi pentru o locuinta racoroasa in zilele fierbinti

12 Jun. 2017
5 sfaturi pentru o locuinta racoroasa in zilele fierbinti

Vara si soarele trebuie sa patrunda in locuinta in doze corespunzatoare pentru a nu deveni corvoada. Nivelul de temperatura peste care caldura devine insuportabila difera de la un individ la altul si depinde, in mare masura, de activitatea pe care o avem, de umiditatea aerului si de miscarea aerului (vant).

 

5 sfaturi impotriva caldurii excesive in locuinta

In general, spatiile inchise sunt resimtite ca fiind placute la o temperatura intre 20-22 grade si o umiditate a aerului de 50 – 60 %. Pentru a mentine aceste valori ideale si in timpul verii, locuinta trebuie sa fie construita corect si sa poata mentine racoarea in timpul verii, respectiv sa nici nu permita temperaturilor excesiva sa patrunda in locuinta. Iata cinci sfaturi in acest sens:

  1. Aerisiti noaptea, in mod ideal in partea a doua a noptii, deoarece atunci se inregistreaza cele mai scazute temperaturi!
  2. In timpul zilei, usile si ferestrele ar trebui mentinute inchise.
  3. Evitati ca razele solare sa bata direct pe suprafata vitrata. Ferestrele trebuie umbrite din exterior (jaluzele, marchize obloane).
  4. Evitati petrecerea timpului in fata aragazului. Incercati pe cat posibil sa pregatiti hrana seara.
  5. Un ventilator poate fi salvator atunci cand aerul devine lipicios.

 

In general se aplica urmatoarea regula: cu cat diferenta de temperatura dintre exterior si interior este mai redusa, cu atat scade si riscul racelilor si a problemelor sistemului circulator.

 

Aerul conditionat – echipamente nesanatoase si consumatoare de curent

Echipamentele de aer conditionat ar trebui folosite numai in cazuri extreme. In ultima perioada se afla tot mai des in atentia vocilor critice. Pe de-a o parte ca urmare a consumului semnificativ de energie electrica, pe de alta parte ca urmare a efectului negativ pe care il au asupra sanatatii. Tot mai multe persoane care isi petrec timpul in incaperi prevazute cu aer conditionat, sufera de infectii la nivelul cailor respiratorii si de stari generale proaste.

Pe de-o parte trebuie retinut ca echipamentele de aer conditionat reduc umiditatea aerului. Caile respiratorii superioare si mucoasa nazala se usuca, gatul devine iritat si mai predispus la infectii. Atunci cand instalatia nu este intretinuta la intervale regulate, aceasta imprastie bacterii si virusi in aer, crescand astfel pericolul infectiilor. Unele persoane reactioneaza alergic sau sufera de iritatii permanente ale pielii, ochilor si mucoasei, dureri de cap, oboseala, tulburari de concentrare.

Problemele de concentrarea se datoreaza si ionizarii necorespunzatoare a aerului de catre echipamentul de aer conditionat (exces de particule incarcate pozitiv, care afecteaza starea noastra generala).  Inainte de achizitionarea unui echipament de aer conditionat, incercati toate celelalte masuri pe care le aveti la indemana.

"Ce este bun impotriva racelii, este bun si impotriva arsitei“ – aceasta expresie populara se aplica si in cazul construirii unei locuinte. Inca din etapa de constructie a casei, trebuie sa aveti in vedere zilele insorite de vara care vor urma!

Comunități