https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Xantelasma, colesterolul care se vede

17 Jun. 2020
Xantelasma, colesterolul care se vede

Pete galbene şi protuberanțe la nivelul pleoapelor? Acestea sunt semne ale xantelasmei, o afecțiune asociată nivelului crescut de lipide din sânge: colesterol LDL, total sau trigliceride. Petele reprezintă acumulări de grăsime, care nu afectează vederea sau mişcarea ploapelor, însă pot fi inestetice şi chiar un semnal de alarmă cu privire la sănătate.

Posibile cauze ale xantelasmei şi factori de risc

Xantelasmele pot apărea la orice vârsta, însă au o frecvență mai mare în rândul femeilor de vârstă mijlocie. Cauzele exacte ale afecțiunii nu sunt cunoscute, însă cel mai frecvent indică niveluri anormale ale lipidelor în sânge, fenomen cunoscut sub numele de dislipidemie. Dislipidemia favorizează acumularea de colesterol pe pereții arterelor, restricționând fluxul sangvin către inimă, creier şi alte organe, şi ducând la riscuri precum: angina, atacul de cord, accidentul vascular cerebral și bolile arteriale periferice.

Afecțiuni genetice precum hipertrigliceridemie familială indusă de grăsimi (deficit de lipoprotein lipază) sau hipercolesterolemie familială pot constitui cauze ale xantelasmei şi dislipidemiei, în lipsa altor anomalii ale stării de sănătate.

Factori de risc includ diabetul, afecțiuni renale, hipotiroidism, afecțiuni cardiovasculare, precum şi o serie de medicamente ca beta-blocantele administrate pentru scăderea hipertensiunii, a steroizilor anabolizanți sau a contraceptivelor orale.

Diagnosticare şi tratament

Xantelasma este facil de diagnosticat de către medicul de familie sau dermatolog. Aceştia vor recomanda un set de investigații ulterioare, care cuprind analize de sânge pentru evaluarea valorilor diferitelor tipuri de lipide, a glicemiei şi a funcțiilor ficatului. Având în vedere riscurile cardiovasculare asociate, va fi posibilă şi o vizită la medicul cardiolog.

Eliminarea depozitelor de grăsime localizate la nivelul pleoapelor se poate realiza chirurgical, prin excizie, ablație cu laser, cauterizare chimică sau crioterapie şi electrodesicare. Există, însă, riscul recidivei xantelasmei, precum şi cel al schimbării culorii pielii şi apariției cicatricilor.  

Modificarea stilului de viață, prin adoptarea unor măsuri de ținere sub control a colesterolului şi glicemiei, pe termen lung, constituie modul optim de tratare a dislipedmiei. Pierderea în greutate, asociată unei diete adecvate, fără grăsimi saturate, carne şi lactate grase, alimente prăjite, dulciuri, alcool şi tutun, alături de activități sportive regulate reprezintă soluții neinvazive şi benefice. 

Comunități