https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Vitamine pentru piele

21 Jun. 2022
Vitamine pentru piele

Pielea reprezintă cel mai mare organ al corpului, iar îngrijirea ei implică a-i asigura aportul de vitamine necesare pentru menținerea calităților sale din interior. Iată mai jos vitaminele recomandate pentru îngrijirea pielii, beneficiile acestora și sursele sau modalitățile prin care le puteți accesa:

Vitamina A – este esențială pentru piele, având efect antioxidant. La nivel topic puteți folosi retinolul – un derivat al vitaminei A – combătând astfel acneea, ridurile fine sau hiperpigmentarea. Retinolul trebuie utilizat cu precauție: începeți de la cantități mici și nu îl aplicați zilnic dacă pielea se înroșește sau se usucă, aceste efecte putând să apară în cazul tenului sensibil. Pentru un aport natural de vitamină A, puteți include în alimentația de zi cu zi cartofii dulci, morcovii, salatele și ouăle. 

Complexul de vitamine B – poate ajuta producția de colagen la nivelul pielii, cele mai eficiente în acest sens fiind acidul folic (B3) și creatina. Acidul pantothenic (B5) reduce inflamațiile și acneea. Puteți procura vitaminele B fie prin administrarea internă a suplimentelor sau alimentelor precum ouă, nuci, semințe sau fructe de mare, fie prin administrarea externă a diferitelor tipuri de creme disponibile pe piață. 

Vitamina C – este un bun antioxidant, ajută la menținerea colagenului în piele și reduce hiperpigmentarea. Alimentația este o bună sursă de vitamina C, însă puteți aplica la nivelul topic creme, serumuri sau geluri pentru combaterea îmbătrânirii, creșterea luminozității și elasticității pielii, precum și pentru combaterea efectelor negative ale expunerii la soare. 

Vitamina D – este produsă prin expunerea pielii la lumina soarelui. Contribuie la sănătatea pielii și a oaselor, precum şi la buna funcţionare a sistemului imunitar. Insuficiența de vitamină D poate contribui la declanșarea unor probleme dermatologice. Puteți crește aportul de vitamină D printr-o alimentație echilibrată (lapte, cereale, somon, ton), suplimente și expunerea la soare. Mai mult, folosirea de creme ce conțin vitaminele D și E poate ameliora dermatita atopică. 

Vitamina E – are efect antioxidant și protector pentru piele, și poate fi aplicată topic sau procurată din hrană (nuci, semințe, spanac, mango, porumb) și din suplimente. Aplicată local, în combinație cu vitamina C și Zinc, poate susține vindecarea mai estetică a rănilor. 

Vitamina K – este esențială pentru procesul de coagulare a sângelui, susținând vindecarea rănilor. Puteți include în alimentație legume bogate în vitamina K: spanacul, varza, salata verde și fasolea verde. Aplicată topic, aceasta ajută la vindecarea rănilor, vergeturilor și cearcănelor.

Comunități