https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Solar si fototerapia

07 Feb. 2017
Solar si fototerapia

Nimic nu este mai benefic pentru o stare apasatoare decat o portie buna de soare. Relatia care exista intre lumina solara si starea de spirit este cunoscuta inca din vremea Antichitatii, pe cand se incerca vindecarea epilepsiei, a astmului si a icterului cu lumina solara. Informatiile de care dispunem in prezent s-au schimbat simtitor: chiar daca soarele este folosit si in prezent in scopuri terapeutice, este privit in acelasi timp si cu ochi critici datorita efectului devastator pe care il poate avea pentru piele.


Lumina solara impotriva depresiei sezoniere

Multe persoane sufera de asa-numita depresie sezoniera in perioada rece, din octombrie pana in martie. Se simt fara putere, obositi, o pofta de mancare sporita, fapt pentru care iau in greutate in aceste luni si resimt o stare profunda de tristete. In tarile nordice, rata sinuciderilor creste simtitor in aceasta perioada.

Lumina solara antreneaza diferite procese in organism si opereaza, printre altele, ca un cronometru. Lumina ajunge la ochi si trimite impulsuri electrice pielii prin piele, catre creier. Aici este folosita informatia "lumina-intuneric"- pentru a stimula eliberarea anumitor transmitatori chimici in organism. Printre acestea se numara si melatonina, care stimuleaza somnul, serotonina care stimuleaza buna dispozitie si noradrenalina. Astfel, pentru unii aceasta ar parea o explicatie normala pentru expunerea in solarii.

Riscul luminii solare artificiale

Razele UV folosite in solarii sunt periculoase. Un motiv cert in acest sens o reprezinta cresterea rapida a numarului cazurilor de cancer de piele. Numarul cazurilor noi inregistrate la sfarsitul anilor 90 a fost de patru ori mai mare comparativ cu anii 70.

Orice tip de piele poate tolera raze UV in cantitati limitate, fie ca aceste raze sunt naturale sau artificiale. In solarii sunt folosite in speciale raze UVA, care asigura un bronz usor, insa provoaca si o imbatranire a pielii si aparitia cancerului de piele.

In plus, vizitele la solar nu sunt recomandate pentru pregatirea bronzului de vacanta, deoarece bronzul obtinut cu ajutorul razelor UVA nu protejeaza pielea impotriva arsurilor solare provocate de razele UVB. Medicii dermatologi si oamenii de stiinta recomanda evitarea expunerii pielii in solare.

Fototerapia medicala

Avertizarile impotriva soarelui artificial nu se aplica in cazul fototerapiei, folosita pentru tratarea psoriazisului sau neurodermatitei, deoarece tipul si cantitatea de lumina aplicata este controlata de medic.

Aceasta recomandare restrictiva se bazeaza pe cunostintele certe disponibile in prezent, conform carora cancerul de piele este provocat de lumina solara. Potrivit celor mai noi informatii, s-ar parea nu doar ca protectia solara nu reuseste sa protejeze pielea impotriva cancerului de piele, ci chiar ca ar creste riscul aparitiei acestuia.

Persoanele care sufera de depresie sezoniera au la dispozitie si alte metode. Pe langa fototerapia controlata medical, care nu include raze UVA, radiatii –B si –C, ar putea fi de folos cresterea volumului luminii din locuinta si de la locul de munca. Incaperile fara multa lumina naturala pot fi completate cu lampi care sa stimuleze starea de spirit. Miscarea in aer liber este si ea benefica pentru o dispozitie mai buna.

Comunități