https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Scăpați de grăsimea care atârnă sub braț

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 31 Oct. 2023
Scăpați de grăsimea care atârnă sub braț

Kilogramele în plus sau un program intensiv de slăbire, sarcina sau, pur şi simplu, moştenirea genetică, pot fi cauza pentru stratul inestetic de piele şi grăsime format în zona axilei şi sub antebraţ. O nouă abordare asupra alimentaţiei, practicarea de exerciţii “ţintite”(spot-reduction), masajul şi brahioplastia pot fi, însă, utile în reducerea sa.

Mai puţine calorii în alimentaţie

Grăsimea subcutanată constituie un strat de protecţie pentru oase şi muşchi, dar şi un liant între vasele de sânge, nervi, ţesut conjunctiv şi piele. Deşi un strat normal de grăsime subcutanată este necesar, cu cât acesta devine mai amplu, cu atât cresc riscurile de boli metabolice, hepatice, biliare şi chiar cancer.

Dieta hipocalorică, bazată de carne slabă, peşte, cereale integrale, lactate degresate, sâmburi şi nuci, fructe şi legume proaspete, previne acumularea de grăsime subcutanată. Preparaţi mâncarea prin fierbere, coacere sau frigere, evitând prăjirea, alimentele de tip fast-food, dulciurile şi băuturile carbogazoase. 

Mai mult sport

Controlul dietei este esenţial, însă nu suficient. Exerciţiile de aerobic, forţă şi rezistenţă, mai ales ţintite pe musculatura pieptului şi a braţelor completează eforturile de a reduce grăsimea de sub braţ. Acestea sunt:

  • Ridicarea de greutăţi de 1-2 kg per braţ, astfel: în picioare, cu muşchii spatelui si abdominali încordaţi, spatele drept şi braţele întinse, ridicaţi braţele în lateral, rotiţi-le spre faţă, ridicaţi-le deasupra capului şi coborâţi-le, realizând mişcările invers. Similar, ridicaţi braţele în lateral, rotiţi-le spre faţă, aduceţi-le în faţă, la nivelul pieptului şi reveniţi. În poziţie întins, pe spate, cu picioarele îndoite şi muşchii încordaţi, prindeţi o singură greutate cu ambele mâini şi ridicaţi-o de la nivelul abdomenului, până deasupra capului, revenind la poziţia iniţială.
  • Rezistenţă fără greutăţi: flotări în plan înclinat, atât simple, cât şi cu ridicarea unui braţ, alternativ, în lateral, şi variaţiuni de tip plank, cu ridicarea alterativă a braţelor şi rotirea trunchiului spre lateral.

Exerciţiile se vor repeta, lent, de câte 10 ori, zilnic.

Masaj şi proceduri chirurgicale

Masajul de drenaj limfatic poate diminua edemele de la nivelul stratului adipos şi atenua celulita antebraţelor, însă efectele sunt vizibile după mai mult timp, la fel ca şi în cazul intervenţiilor de stil de viaţă.

Chirurgia plastică a braţelor poate fi o soluţie atunci când alte abordări neinvazive sunt ineficiente, după minimum 6 luni de practicare şi atenţie la dietă. Brahioplastia implică atât costuri considerabile, cât şi unele riscuri, aşadar poate fi recomandată doar în urma unui consult medical.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități