https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Remedii naturale antimătreaţă

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 30 Oct. 2023
Remedii naturale antimătreaţă

Mătreaţa poate afecta până la 50% din populaţia globului şi se manifestă prin mici particule de piele ce se desprind de pe scalp şi devin vizibile pe firul de păr şi pe haine. Poate fi însoţită de iritaţii şi mâncărimi ale scalpului. Mătreaţa este cauzată de proliferarea ciupercii Malassezia, care determină uscarea şi desprinderea celulelor cutanate ale scalpului.

În comerţ există o multitudine de şampoane antimătreaţă, însă multe dintre acestea conţin subtanţe iritante sau sunt costisitoare. Remediile naturale pot trata mătreaţa, calmează scalpul şi contribuie la reechilibrarea microbiomului cutanat. Se vor utiliza pe o perioadă de cel puţin o lună.  

Aplicaţii externe

Uleiul de cocos – conține acizi grași cu lanț mediu, inclusiv acid lauric și acid capric, cu puternice proprietăți antimicrobiene și antifungice. Aceştia contribuie la țintirea și controlul ciupercii. Bariera creată de uleiul de cocos blochează bacteriile și alţi factori iritanți. Masaţi o cantitate mică de ulei de cocos pe scalp, menţineţi pentru cel puţin oră, apoi îndepărtaţi cu un şampon blând.

Uleiul de tea tree şi alte uleiuri esenţiale - tea tree are proprietăţi antifungice şi antimicrobiene dovedite clinic, fiind recomandat pentru tratamentul infecţiilor fungice cutanate. Din aceeaşi categorie fac parte uleiul esenţial de: cimbru, oregano, rozmarin, chiparos şi lavandă. Puteţi aplica tratamentul cu ulei de cocos, în care aţi picurat 2-3 picături de ulei esenţial de tea tree şi lavandă, sau orice altă combinaţie. Încercaţi iniţial amestecul creat pe o zonă mică de scalp, pentru a observa dacă apar reacţii: prurit, înţepături, iritaţii.

Gel de aloe vera – este utilizat pentru efectul său antiinflamator şi calmant la nivelul pielii, fiind considerat un remediu în arsuri, psoriazis şi alte eczeme, dar şi impotriva iritaţiilor scalpului şi a mătreţii. Masaţi scalpul şi menţineţi pentru câteva minute înainte de a şampona.

Oţetul de mere – are o natură acidă, ceea ce ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii de pe scalp. De asemenea, previne dezvoltarea ciupercilor. Adăgaţi 2 linguri de oțet de mere într-o cană cu apă caldă. Spălați-vă pe cap ca de obicei, cu șampon, apoi turnați această soluție pe scalp şi pe păr, la ultima clătire, masând uşor.

Vitamine, minerale şi probiotice

O dietă echilibrată şi bogată în nutrineţi precum vitamine şi minerale: fructe, legume proaspete, carne slabă şi peşte, bogat în acizi graşi Omega 3, cu rol antiiflamator, dar şi alimente cu probiotice cum ar fi iaurt, kefir, kombucha, varză kimchi, oţeturi naturale, contribuie la reechilibrarea organismului şi a microbiomului intestinal, responsabil inclusiv pentru afecţiuni ale pielii.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități