https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Pigmentarea pielii - prevenție și tratament

03 Apr. 2018
Pigmentarea pielii - prevenție și tratament

Pe lângă riduri, puține lucruri le deranjează pe femei, precum pigmentarea pielii odată cu înaintarea în vârstă. Femeile care optează pentru pilulele contraceptive, femeile gravide și cele aflate la menopauză sunt mai expuse pigmentărilor pielii și cloasmei. Există însă câteva măsuri preventive.

Legătura între cloasme, expunerea la soare și hormoni

Există diferențe între cloasme și pigmentarea pielii. Cloasma (denumită și melasmă) reprezintă o pigmentare a pielii, de culoare maronie, foarte vizibilă la nivelul tenului, a pieptului, a abdomenului și în zona genitală. Cloasma apare de regulă în timpul sarcinii sau în timpul menopauzei, când sunt administrate tratamente hormonale.

Sub influența razelor solare, pielea normală reacționează printr-o pigmentare uniformă, datorită melanocitelor, care sub influența razelor solare își schimbă culoarea pentru a proteja pielea împotriva daunelor.

Când însă nivelul de estrogen este prea mare, în cazul a numeroase femei apar reacții diferite de apărare care constau într-o pigmentare excesivă a pielii, proces care se produce foarte repede. Este suficientă o expunere intensă la soare într-o singură zi pentru a provoca o modificare de acest gen. Celulele responsabile pentru formarea pigmentului melanină au fost afectate de hormoni, la fel și distribuția acestora.

Ce putem face împotriva cloasmei?

Dacă observați apariția unei pigmentări neregulate a pielii în urma unui tratament hormonal, consultați medicul ginecolog pentru a stabili dacă nu există alt preparat mai potrivit.

În cazul pigmentărilor superficiale, medicul dermatolog poate încerca albirea pielii cu o substanță de albire sau un gomaj chimic. Dacă însă pigmenții sunt foarte adânci, singura soluție este acoperirea petelor cu produse cosmetice.

Prevenirea cloasmei

Încercați pe cât posibil să administrați pilula contraceptivă seara, deoarece la 1-2 ore după administrare concentrația hormonală este cea mai puternică, și începe să scadă în timpul nopții.

În plus, obișnuiți-vă să folosiți o cremă de protecție solară cu factor înalt și să nu vă expuneți prelungit la soare.

Pigmentarea pielii la vârsta a treia: deteriorarea celulelor prin razele UV

Petele maronii care apar odată cu înaintarea în vârstă (Lentigo senilis sau Lentigo solaris) reprezintă o acumulare de pigmenți în epidermă. Sunt de natură benignă, pot apărea atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților și au legătură directă cu expunerea la soare pe perioade lungi. Așa se explică și frecvența sporită a acestora pe față și pe mâini. Aproximativ 90% din populația cu vârsta de peste 60 de ani se confruntă cu aceste pete.

Aceste pete reprezintă acumulări ale pigmentului lipofuscină, un produs final al oxidării acizilor grași nesaturați din pereții celulari. Radicalii liberi joacă un rol important în acest proces. Atunci când pielea este expusă la soare pentru un timp îndelungat, legătura dintre electronii din molecule se desface. Celulele îmbătrânesc, pielea devine mai ridată și mai pătată.

Prevenirea și tratarea pigmentarilor de piele la vârsta a treia

Măsurile de prevenire trebuie începute cât mai devreme, prin protejarea pielii împotriva soarelui. Odată apărute petele respective medicul dermatolog poate recomanda un tratament cu laser pentru îndepărtarea lor. Efectele secundare sunt minime, roșeața pielii poate dura câteva săptămâni.

Pe lângă această metodă, în farmacii sunt disponibile creme de albire, care conțin substanțe chimice precum acidul retinoic, un derivat al vitaminei A. Și în acest caz, se recomandă protejarea pielii împotriva expunerii la soare.

Înainte de optarea pentru un tratament cosmetic, pacienții trebuie să se adrese mai întâi unui medic dermatolog, care să evalueze natura pigmentărilor. În cazul petelor de ficat, pigmentările sunt foarte adânci, iar în urma aplicării unui tratament cu laser, acestea pot avea o evoluție malignă.

Comunități