https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Pielea sensibilă, recomandări pentru îngrijirea corectă

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 15 Jul. 2019
Pielea sensibilă, recomandări pentru îngrijirea corectă

Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Pielea sensibilă - o problemă tot mai des întâlnită
 

Conform datelor statistice, numărul persoanelor cu piele sensibilă a crescut în ultimele decenii cu fiecare an și continuă să crească. Studiile arată că 60% din populația globală are pielea sensibilă.  În afara disconfortului resimțit, pielea sensibilă poate afecta serios calitatea vieții și încrederea în sine a persoanei afectate.

Descriere

  • Pielea ustură, înțeapă, se înroșește și arde ca răspuns la factori de mediu (frig, căldură  excesivă, vânt, poluare etc), la anumite alimente sau la unele produse de îngrijire zilnică.
  • Examenul pielii arată că pielea sensibilă poate fi puțin roșie sau uscată, dar aspectul ei este, în esență, normal. Disconfortul este creat de ceea ce simte persoana afectată, nu de aspectul pielii.

Care sunt cauzele pentru pielea sensibilă?

  • Afectarea sistemului de auto-apărare al pielii este principala cauza ce conduce la pielea sensibilă. Pielea sănătoasă are o barieră protectoare numită film hidrolipidic, care acționează ca un scut pentru a opri bacteriile și iritanții să pătrundă în straturile adânci ale pielii. Acest scut de apărare este foarte important pentru menținerea fermitătii, elasticității și a confortului pielii.

În cazul pielii sensibile, aceasta barieră este fragilă, lăsând pielea să devină vulnerabilă la anumiți factori, precum și la schimbările de temperatură și de umiditate.

  • Hipersensibilitatea terminațiilor nervoase cutanate. Pielea este un organ foarte puternic inervat. În cazul pielii sensibile, aceste terminații nervoase sunt hipersensibile și trimit semnale normale ca fiind răspunzătoare de pericol și le conduc către creier. Nervii interpretează astfel stimulii normali ca fiind nocivi, conducând la apariția senzațiilor de disconfort la cel mai mic factor cu care pielea interacționează. 

Factori care agravează pielea sensibilă

  • Mediul înconjurator: schimbările de temperatură sau umiditatea, expunerea la soare, poluarea, expunerea la polen, praf și la alți alergeni.
  • Produsele de îngrijire a pielii- din cauza conținutului de potențiali iritanți (parfumuri, coloranți, nichel etc). Nichelul este un alergen comun întâlnit în majoritatea cosmeticelor.
  • Contactul cu un ingredient sensibilizant - O reacție neplăcută a pielii poate apărea datorită contactului cu un produs/ ingredient care nu este tolerat de către piele. De exemplu, lâna, apa dură, anumite produse cosmetice etc.  Simptomele sunt: mâncărimi, roșeață, furnicături, senzație de piele care ține. Această reacție nu corespunde unui fenomen alergic.
  • Natura atopică a pielii. Pielea fragilă, predispusă la apariția eczemelor este hiper-reactivă. Produsele adaptate de îngrijire și curățare ocupă un rol important în menținerea sănătății și a confortului unui astfel de tip de piele.
  • Factorii interni precum stresul psihologic și alegerile ce țin de stilul de viață. Emoțiile negative, stresul cronic pot declanșa dermatite atopice. Fumatul, mâncărurile picante sau alcoolul pot declanșa apariția roșeței și disconfortului pielii sensibile.

Cum se poate diminua sensibilitatea pielii?

Principalele măsuri care pot diminua sensibilitatea pielii sunt:

  • Eliminarea factorilor agravanți. Păstreaza un jurnal al factorilor care determină apariția simptomelor - mâncare, alcool, aer condiționat și încearcă să îi eviți pe cât posibil.
  • Alegerea produselor potrivite pentru curățarea tenului. Bariera protectoare a pielii poate fi afectată prin folosirea unor produse neadecvate de curățare, precum săpunurile alcaline. Cele mai bune produse de curătare pentru pielea sensibilă sunt variantele de lapte delicat sau apa micelară aplicate cu ajutorul unei dischete din bumbac.
  • Refacerea filmului hidrolipidic se poate realiza folosind o cremă hidratantă cu toleranță înaltă pentru pielea sensibilă.
  • Aplicați cât mai puține produse cosmetice cu putință, care fie trebuie să fie fără parfum sau să-l conțină în cantități cât mai mici de parfum sau coloranți.
  • Curățați zilnic pielea cu delicatețe și folosind produse cu pH fiziologic. Limitați utilizarea săpunurilor și folosiți loțiuni de curățare fără clătire și spray-uri cu apa termală.
  • Folositi apa termală ca prim pas de îngrijire zilnică.
  • Alegeți produse care sunt create special pentru "pielea sensibilă".

Îngrijirea pielii sensibile

Recomandări pentru îngrijirea corectă a pielii sensibile:

Urmăriti cu atenție etichetele produselor și asigurați-vă că produsele sunt testate dermatologic pe pielea sensibila și alergică, au la bază o formulă fără parfum, alcool sau alți alergeni cunoscuți precum nichelul.

  • Folosiți o cremă dedicată tipului de piele sensibilă, pentru a proteja și hidrata pielea. Alegețicreme hidratante cu texturi ușoare, creme reci și produse non-iritante.
  • Folosiți o cremă de noapte pentru îngrijire avansată a pielii sensibile. Simptomele pielii sensibile sunt mai accentuate dimineața, cauzând chiar tulburarea somnului și trezirea mai devreme. Dimineața devreme, există o creștere bruscă a histaminei, care amplifică simptomele pielii sensibile.
  • Alegeți machiajul hipoalergenic, pentru prevenirea reacțiilor alergice și a hipereactivității tenului.
  • Machiajul greșit poate avea o influență foarte mare asupra vieții sociale.
  • Evitați produsele de curățare clasice, măștile exfoliante și produsele împotriva îmbătrânirii.
  • Evitați dușurile fierbinți. Apa fierbinte amplifică producerea de histamina, determinând o reacție de iritare a pielii.
  • Identificați factorii care agravează sensibilitatea pielii și eliminați-i pe cât posibil.
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități