https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Petele pigmentare – cauze, diagnostic și tratament

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 09 Nov. 2023
Petele pigmentare – cauze, diagnostic și tratament

Petele pigmentare reprezintă modificări ale culorii pielii, ca rezultat al unei supra-producții sau distribuții neuniforme a pigmentului numit melanină. Pot fi cauzate de o varietate de factori, cum ar fi expunerea la soare, îmbătrânirea, dezechilibre hormonale, leziuni cutanate sau predispoziția genetică. Ele sunt foarte comune pentru adulții peste 50 de ani, dar pot să apară și la persoanele mai tinere care petrec mult timp în soare. 

Cele mai frecvente tipuri de pete pigmentare sunt pistruii, lentigo şi melasma.

Sunt periculoase? Când este bine să mergeți la un doctor

Deși pot arăta ca niște formațiuni canceroase, petele pigmentare sunt inofensive din punct de vedere medical. Fiind considerate însă inestetice de către unele persoane, petele pigmentare pot afecta, astfel, încrederea în sine. Se recomandă consultarea unui dermatolog pentru un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat, cosmetic sau medical.

În plus, este bine să mergeți la doctor dacă petele pigmentare și-au schimbat aspectul, de exemplu s-au mărit, au o combinație neobișnuită de culori, sângerează sau sunt negre – semne care pot să indice forme de cancer al pielii.

Prevenția și posibile tratamente

Prevenirea petelor pigmentare implică adoptarea unor măsuri de protecție solară adecvate și menținerea unui stil de viață sănătos:

  • aplicaţi în mod regulat cremă cu factor de protecție solară şi balsam de buze cu SPF min. 30, pe toate zonele expuse la soare;
  • evitaţi expunerea directă la soare în intervalul orar 10:00-16:00;
  • utilizaţi ochelari de soare cu protecție UV;
  • evitaţi expunerea la surse de lumină intensă, cum ar fi bronzarea artificială sau expunerea la lumina intensă pulsatilă (IPL);
  • mențineţi unui nivel sănătos de hidratare și adoptaţi o alimentație echilibrată, bogată în polifenoli naturali cu rol antioxidant şi antiiflamator, pentru a proteja pielea din interior;
  • sarcina, perioada post-partum şi menopauza implică schimbări hormonale, ce pot determina apariţia petelor pigmentare. Urmăriţi modul în care evoluează pielea în aceste momente şi discutaţi cu medicul.

Există o varietate de tratamente disponibile pentru petele pigmentare: utilizarea cremelor depigmentante sub supravegherea unui medic dermatolog; terapia cu laser; peelingul chimic și microdermabraziunea sau terapia cu lumină cu intensitate ridicată (HIL).

În ce privește alegerea tratamentului, doar un medic dermatolog vă poate oferi o evaluare adecvată și vă poate recomanda cea mai eficientă abordare. Pentru a obține rezultatele dorite, trebuie să ţineţi seama de tipul dumneavoastră de piele, de severitatea și cauza petelor pigmentare.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități