https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Papiloamele cutanate – cât sunt de periculoase și cum se pot trata

Dr. Iulia Carp
de Dr. Iulia Carp
Medic specialist dermatologie | 04 Oct. 2022
Papiloamele cutanate – cât sunt de periculoase și cum se pot trata

Ce sunt papiloamele cutanate și cum pot fi recunoscute? 

Papiloamele cutanate sunt leziuni benigne care apar la nivelul pielii, atât la bărbați cât și la femei, și se pot observa la aproximativ jumătate din populație. Apar mai frecvent în anumite zone precum regiunea axilară, cervicală (în jurul gâtului), la nivelul pliurilor inghinale și submamare, și la nivelul pleoapelor. În general, aceste leziuni sunt complet asimptomatice, iar pacienții sunt deranjați doar de aspectul estetic. Însă, există situații în care papiloamele se agață în bijuterii sau în haine, se rup și devin dureroase, sau pot chiar să sângereze.

De ce apar papiloamele cutanate și care sunt cauzele? 

Cauzele de apariție a papiloamelor cutanate sunt multiple, iar printre cele principale se numără iritația frecventă a pielii în zonele de pliuri (în special la pacienții care suferă de obezitate), rezistența la insulină, dezechilibrele hormonale (precum nivelul crescut de estrogeni și progesteron din timpul sarcinii sau nivelul crescut al hormonilor de creștere, în patologii precum acromegalia), infecția cu virusul HPV (Human papillomavirus) tipurile 6,11.

Ce legatură există între papiloamele cutanate și infecția genitală sau orală cu virusuri papiloma?

Trebuie să deosebim papiloamele cutanate de papiloamele care apar în regiunea anogenitală, la nivelul penisului, vulvei, vaginului, perianal sau a canalului anal, și care poartă denumirea de condiloame acuminate. Condiloamele acuminate sunt transmise pe cale sexuală și sunt cauzate exclusiv de virusul HPV - tipurile 6,11 - cu mențiunea că, în anumite situații, pot fi implicate și alte tulpini de HPV, în special tipul 16 care face parte din categoria “high risk”, adică poartă un risc mare de malignizare. Așadar, atunci când un pacient se prezintă pentru papiloame cutanate, este important să întrebăm dacă există leziuni la nivel genital și, în funcție de caz, să recomandăm genotiparea extinsă a HPV pentru a surprinde situația în care sunt implicate și tulpini HPV “high risk”. Din fericire, avem la dispoziție vaccinul anti-HPV cu rezultate foarte bune în prevenirea cancerului de col uterin și a celui penian. 

Cum se transmit papiloamele? Sunt contagioase? 

Papiloamele cutanate nu sunt contagioase, nu se transmit la o altă persoană. Dacă pacientul are papiloame în jurul gâtului și obișnuiește să poarte lanțuri sau cămăși cu gulerul mai rigid, care agață leziunile, există riscul ca acestea să se „înmulțească” în zona respectivă. În schimb, condiloamele genitale sunt contagioase, se transmit prin contact sexual și apar la aproximativ 1-6 luni de la infecția cu HPV.

Care este relația dintre papiloame și imunitatea organismului? Se pot transforma în cancer? 

Atunci când papiloamele sunt cauzate de HPV, sistemul imunitar joacă un rol semnificativ în evoluția leziunilor. Mecanismele imune implicate în evoluția leziunilor HPV nu sunt pe deplin elucidate, fiind observate cazuri în care leziunile au evoluat spre vindecare parțială sau totală, în special la pacienți tineri cu sistem imunitar optim. Însă, apariția papiloamelor este corelată cu modificări de tip metabolic. Astfel, atunci când acestea sunt în număr mare, este recomandat să efectuăm o evaluare pentru “screening-ul” diabetului zaharat (glicemie a jeun, glicemia postprandială) și a dislipidemiilor (profil lipidic). Papiloamele cutanate nu se pot transforma în cancer. În situații excepționale, o leziune malignă se poate suprapune sau poate apărea în proxima vecinătate, nefiind însă în legatură cu papilomul. În acest caz, o examinare dermatoscopică poate clarifica diagnosticul.

Când trebuie să ne îngrijorăm și cum pot fi tratate papiloamele cutanate? 

Atunci când pacienții acuză apariția bruscă a mai multor leziuni, este necesară prezentarea la medicul dermatolog în vederea efectuării “screeningului” pentru tulburările metabolice sus-menționate. De asemenea, în situația în care papiloamele traumatizate prin rupere sau zgâriere, sau cele pe care s-au aplicat tratamente neadecvate se inflamează sau se suprainfectează și devin roșii, dureroase, este indicat consultul dermatologic. 

Din fericire, beneficiem de o gamă largă de tratamente la care putem apela în funcție de particularitățile fiecărui caz:

- înghețarea cu azot lichid

- electrocauterizare

- excizia chirurgicală, în cazul leziunilor de dimensiuni mai mari

- shave excizia

- îndepărtarea cu ajutorul laserului CO2 sau Nd:Yag

Toate aceste proceduri se efectuează sub anestezie locală și sunt, în general, lipsite de efecte adverse. 

Aș dori să reamintesc pacienților importanța consultului dermatologic pentru diagnosticul și tratamentul corect al leziunilor nou apărute la nivelul pielii, dar și pentru monitorizarea afecțiunilor deja existente. Pielea este cel mai mare organ, cu o deosebită importanță estetică, având și numeroase funcții complexe în homeostazia organismului.

Dr. Iulia Carp
Dr. Iulia Carp
Medic specialist dermatologie

Comunități