https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Melanomul – poate fi prevenit cel mai agresiv cancer de piele?

Dr. Iulia Carp
de Dr. Iulia Carp
Medic specialist dermatologie | 27 Jul. 2022
Melanomul – poate fi prevenit cel mai agresiv cancer de piele?

Ce este melanomul?

Melanomul este cel mai puțin comun însă cel mai agresiv tip de cancer de piele, care cauzează cele mai multe decese. Cele mai frecvente locuri de apariție sunt trunchiul, în cazul pacienților de sex masculin, și membrele inferioare în cazul pacientelor de sex feminin.

Care sunt cauzele de apariție ale melanomului? 

Razele UV sunt principalul factor de risc în apariția melanomului. Expunerea necontrolată la raze UV produce mutații la nivelul ADN-ului celulelor cutanate, cauzând apariția cancerului de piele. Exista trei tipuri de radiații ultraviolete: UVA, UVB și UVC. Dintre acestea, radiațiile UVB joacă cel mai important rol în apariția melanomului. Astfel, arsurile solare repetate cauzate atât de expunerea la soare cât și de utilizarea solarului reprezintă cauza principală de apariție a melanomului. 

Un alt factor de risc important este numărul mare de nevi melanocitari (alunițe, semne). Dacă pacientul are mulți nevi cu dimensiuni mai mari de 5 mm. și cu forme neobișnuite, se recomandă controlul dermatoscopic periodic și evitarea expunerii solare. 

Alte cauze de apariție ale melanomului sunt: rude de gradul I cu istoric de melanom, istoric personal de nevi displazici sau alte tipuri de cancer de piele, fototip cutanat deschis (piele albă, ochi albaștrii, păr blond/roșcat), istoric de arsuri solare multiple (în special în copilărie).

Cum se depistează precoce melanomul?

Pacientul are un rol important în depistarea precoce a leziunilor, prin autoexaminare. Există multiple materiale educative, special concepute pentru pacienți, care ajută în urmărirea periodică a leziunilor pentru a depista orice modificare. 

Cea mai simplă metoda este regula ABCDE, un acronim ce ne ajută să urmăm un algoritm în autoexaminarea pielii: A = Asymetry (asimetrie de formă sau culoare) B = Border (margini neregulate, slab definite), C = Colour (modificări de culoare, culori multiple – negru, maro, alb, roșu, albastru), D = Diameter (diametru mai mare de 6 mm.), E = Evolving (leziuni care evoluează și își schimbă culoarea, dimensiunea, forma). Dacă pacientul observă fie leziuni nou apărute, cu caracteristicile descrise mai sus, fie modificări ale leziunilor preexistente, este foarte important ca acesta să se adreseze cât de repede unui dermatolog. De asemenea, este foarte util să le explicăm pacienților necesitatea examinării dermatoscopice anuale, care poate să depisteze precoce orice cancer de piele în stadiul incipient.

Cum se diagnostichează melanomul? 

Primul pas este evaluarea pe criterii clinice a aspectului și evoluției leziunilor suspecte. Pasul urmator este efectuarea dermatoscopiei prin care urmărim anumite caracteristici pentru confirmarea diagnosticului de melanom. Dacă se confirmă dermatoscopic, următoarea etapă este biopsia care va pune diagnosticul de certitudine și ne va da detalii referitoare la stadiu, evoluție și conduită terapeutică ulterioară. De cele mai multe ori se preferă biopsia excizională, adică se îndepărtează leziunea în întregime, împreună cu o parte din țesutul sănătos. În stadiile avansate se efectuează suplimentar testări genetice pentru a identifica mutațiile BRAF și NRAS, analize care vor influența protocolul terapeutic ulterior.

Ce terapii sunt disponibile în România?

De regulă, pentru tratamentul melanomului se alcătuiește o echipă medicală formată din dermatolog, chirurg oncolog și radioterapeut. Tratamentul principal este excizia chirurgicală extinsă, cu margini de siguranță în funcție de grosimea tumorii. Dacă grosimea o impune, în următoarea etapă se efectuează biopsia ganglionului santinelă, primul loc unde va metastaza melanomul. În funcție de rezultatul biopsiei, se vor decide etapele următoare de tratament. În cazul melanoamelor inoperabile sau a celor metastatice, există tratamente noi, inovatoare, precum imunoterapia și terapiile țintite.

Care este evoluția melanomului?

În cazul melanomului netratat, evoluția naturală a bolii este metastazarea la distanță în organe, precum plămâni, ficat, oase și creier, cauzând în cele din urmă decesul. În cazul melanomului tratat, rata de supraviețuire depinde de stadiul bolii: supraviețuire 100% la 5 ani în cazul stadiului I, 80% în cazul stadiului II, 70% în cazul stadiului III, și aproximativ 30% în cazul stadiului IV.

Poate fi prevenit melanomul – cel mai agresiv cancer de piele? 

Cel mai important mijloc de prevenire a apariției melanomului este limitarea expunerii la raze UV: evitarea expunerii solare între orele 11 – 16, evitarea utilizării solarului, utilizarea protecției solare SPF50+ în mod corespunzător, utilizarea mijloacelor fizice de protecție (pălărie, ochelari de soare, haine cu protecție UV în cazul practicării sporturilor vara, în aer liber), limitarea expunerii solare a copiilor, autoexaminarea periodică a pielii.

Controlul dermatoscopic anual, respectiv verificarea anuală a nevilor pigmentari (alunițelor) este esențială în depistarea precoce a melanomului – cel mai agresiv cancer de piele.

Dr. Iulia Carp
Dr. Iulia Carp
Medic specialist dermatologie

Comunități