Alege farmacia

Keratoza actinică: etapa preliminară a cancerului de piele

Keratoza actinică: etapa preliminară a cancerului de piele

Chiar dacă semnalele de alarmă cu privire la evitarea expunerii pielii la soare ar fi trebuit să ajungă deja la toată lumea, multe persoane aleg să le ignore. Unul din efectele ignorării acestor recomandări este keratoza actinică, o etapă preliminară a cancerului de piele.

Modificare pielii

Pentru multe persoane, cancerul de piele este legat direct de periculosul melanom malign. Însă peste 95% din modificările canceroase ale pielii sunt de altă natură: mult mai frecvente sunt tumorile superficiale, cum ar fi carcinomul celular bazal și spinaliomul. Foarte răspândit, însă puțin cunoscut este predecesorul spinaliomului, respectiv keratoza actinică.

Simptome deseori ignorate

În cazul keratozei actinice avem de-a face cu o modificare a celulelor pielii, provocată de razele ultraviolete. Chiar dacă keratoza actinică este o etapă preliminară a cancerului de piele, simptomele ei sunt deseori trecute cu vedere. Atunci când rămâne netratată, keratoza actinică se dezvoltă în așa numitul cancer alb de piele. Debutul se remarcă prin porțiuni roșii clar delimitate cu ușoară descuamare. Aceste formațiuni continuă să se dezvolte în papule alb-maronii în special pe zonele neprotejate de soare: urechi, pielea capului, buza inferioară, palme.

Procesul de distrugere se produce aproape neobservat. Deseori trec chiar și 10-20 de ani înainte ca keratoza actinică să se dezvolte în modificările descrise și să fie observate. Pielea se simte aspră. În plus, simptomele sunt confundate deseori cu pigmentarea specifică pielii persoanelor în vârstă.

Frecvență sporită în cazul persoanelor cu ten alb și vârstă de peste 50 de ani

Chiar dacă keratoza actinică este mai frecventă în rândul persoanelor de peste 50 de ani, ea poate fi diagnosticată și în cazul persoanelor mai tinere. Riscul este mai mare în rândul celor care petrec foarte mult timp în soare, de aceea protecția solară ar trebui luată foarte în serios, în special în timpul activităților de vacanță petrecute în aer liber.

Tratament

Diagnosticate timpurie, keratoza actinică și carcinomul celular bazal pot fi tratate cu succes. În terapia keratozei actinice, în prezent predomină intervențiile chirurgicale.

Mai nou, în cazul unei keratoze actinice, tratamentul medicamentos constă în aplicarea unui gel care conține diclofenac și acid hialuronic. Gelul poate fi aplicat foarte simplu de pacienți, iar rezultatele par să fie foarte eficiente fără să afecteze calitatea vieții pacienților. Gelul are și un efect antiinflamator, astfel că sunt excluse durerile și formarea de țesut cicatrizat.

Produse
Articole similare
Acneea rozacee
Pielea fetei are aspect rosu si este acoperita de pustule, de vase de sange rosii si albastre. Acnee...
Citeste
De ce simțim mâncărime în zona plăgilor?
Vorbim de o experiență prin care am trecut cu toții. Ne accidentăm în timp ce mergem cu bicicleta, î...
Citeste
Problemele de sănătate pe care le dezvăluie starea unghiilor
Unghiile și sănătateaFie că le purtăm lungi sau scurte și practice, roșii sau nevopsite, lunguiețe s...
Citeste
Acneea tardiva
Cei care sufera de acnee stiu ca nu este o problema care ii afecteaza doar pe adolescenti. Asa-numit...
Citeste
Identificarea și tratarea micozei unghiilor
Infecțiile micotice ale pielii (ciuperca pielii) și cele ale unghiilor (ciuperca unghiilor sau onico...
Citeste
Solar si fototerapia
Nimic nu este mai benefic pentru o stare apasatoare decat o portie buna de soare. Relatia care exist...
Citeste
Comandă