https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Ingrijirea pielii: aspecte de retinut!

21 Jun. 2018
Ingrijirea pielii: aspecte de retinut!

Igiena zilnica reprezinta un aspect de la sine inteles pentru multe persoane. De cate ingrijire are nevoie pielea noastra. Nu exista o reteta general valabila? De retinut insa ca fiecare contact cu pielea si cu solutii de curatare, absorb din umiditatea pielii si slabesc pelicula acida de protectie. Dusurile dese presupun si un pericol de uscare a pielii si de pierdere a elasticitatii.

 

Curatarea ideala a pielii

Metoda ideala de curatare a pielii trebuie adaptata tipului de piele, varstei, starii pielii, gradului de murdarie.

In cazul pielii uscate, se recomanda un singur dus pe zi, iar baile trebuie sa fie doar ocazionale. Sapunurile si celelalte solutii alcaline de curatare, trebuie inlocuite cu asa-numitele solutii si creme Syndet, adaptate la valoarea pH a pielii, mai putin agresive cu pelicula acida de protectie.

Radicalii liberi – agresorii celulelor pielii

Radicalii liberi –oxidantii –reprezinta parti din molecule (ex: oxigen) care devin foarte reactive sub influenta unor factori nocivi din exterior cum este nicotina, poluantii, metalele grele.

Asadar, sunt mereu in cautare de alte substante chimice cu care sa formeze legaturi, proces in timpul caruia ataca membrana celulara, colagenul si stratul de lipide al pielii.

In mod normal, organismul protejeaza celulele impotriva acestor agresori, cu ajutorul legaturile moleculare foarte active  - asa numitii antioxidanti. Atunci cand aceste substante nu sunt disponibile in cantitati suficiente sau cand radicalii liberi se inmultesc, celulele ajung sa sufere, iar cele care supravietuiesc nu se regenereaza suficient de repede si imbatranesc prematur. Aceste procese sunt foarte vizibile la nivelul pielii: imbatranire prematura, ridare, aspect obosit al pielii.

Cu promisiuni precum «vitalizant», «hidratant», «reducere a marimii porilor», industria cosmetica inregistreaza anual incasari de ordinul miliardelor. Cu toate acestea, remediul minune care sa ne asigure un aspect vesnic tanar, nu a fost inca descoperit. Cu toate acestea, cu ajutorul unei nutritii sanatoase si a unei ingrijiri consecvente, efectele imbatranirii pielii pot fi diminuate.

Cremele de zi sunt menite sa protejeze pielea impotriva uscarii si sa o protejeze impotriva substantelor toxice. Cremele asigura umiditatea si grasimea de care are nevoie pielea pentru a stoca substantele nutritive. Razele UV se numara printre cei mai agresivi dusmani ai pielii. De aceea, crema de zi ar trebui sa contina si un filtru UV de minim 4.

Cremele de noapte ajuta pielea sa se odihneasca si sa se refaca. De aceea trebuie sa contina o cantitate mare de substante nutritive si umiditate.

 

Substantele active din produsele de ingrijire a pielii

Iata o lista cu substantele care se regasesc cel mai des in produsele cosmetice:

  • Acizi AHA (Alfa-Hidroxi –acizi) reprezinta acizi naturali care se regasesc in fructe (struguri, mere, masline, lamai) si lapte. Patrund cu usurinta in piele si stimuleaza regenerarea celulara. Pielea are un aspect mai proaspat si mai intins. In tesutul conjunctiv pot influenta pozitiv colagenul. Datorita efectului iritant, acizii AHA pot fi folositi in doze mari numai de cosmeticieni experimentati si de medicii dermatologi.
  • Antioxidantii se regasesc in cremele hidratante, in make-up si cremele de protectie solara. Aceste vitamine, betacaroten, vitaminele C si E protejeaza pielea impotriva radicalilor liberi, a afectelor soarelui, factorilor toxici din mediu si a fumului de tigara.
  • Acizii Beta-Hidroxi sunt stransi legati de acizii AHA. Cel mai cunoscut este acidul salicilic. Curata celulele moarte si ajuta la indepartarea punctelor negre.
  • Ceramidele sunt lipide folosite in cremele de piele. Reprezinta o componenta importanta din grasimea stratului cornos al pielii, care face pielea mai rezistenta.
  • Enzimele se regasesc in special in cremele hidratante si in masti. Substantele de peeling pe baza de enzime reprezinta substante active naturale, care curata usor celulele moarte de la suprafata pielii, fara a le afecta sau irita pe cele vii.
  • Acidul hialuronic este o substanta produsa de organism care poate stoca o cantitate mare de umiditate. Produsele de ingrijire cu acid hialuronic sunt ideale pentru pielea matura si uscata.
  • Colagenul /elastina reprezinta elemente importante din structura de protectie a pielii, care ii asigura elasticitatea si caracterul matasos. Cremele si mastile cu colagen asigura si hidratarea la suprafata pielii.
  • Lipozomii sunt atat de fini incat pot patrunde in straturile mai profunde ale pielii, unde pot transporta substantele active cum ar fi colagenul.
  • Pantenolul /Pro-Vitamina B5 reprezinta o forma speciala a vitaminei B5 care poate stoca umiditatea. In cazul iritatiilor de piele si a arsurilor solare, are un efect calmant si se regaseste in numeroase produse de ingrijire a pielii si in lotiunile Après-Sun.
  • Retinol (Vitamina A) se regaseste in numeroase creme de hidratare, se oxideaza la nivelul pielii, transformandu-se in acid retinoic. Se presupune ca are un efect anti-aging.
  • Oxigenul care se regaseste in produsele de ingrijire a pielii, stimuleaza activitatea si regenerarea celulara de la suprafata pielii.
  • Ureea se numara printre substantele care pot absorbi umiditatea si care stimuleaza capacitatea de vindecare a pielii.

Comunități