In principiu, barbatii si femeile sunt afectate in aceeasi masura de iritarea pielii dupa epilare.
Tipic feminin: zona inghinala, picioare, zona genitala
Modelul estetic feminin consacrat in prezent, impune femeilor un corp lipsit aproape in totalitate de par. In plus, este promovat corpul perfect, obtinut in urma a ore intregi petrecute in sala de sport.
Multe femei incearca sa corespunda acestui model, sa se epileze pe o suprafata cat mai mare a corpului, riscand astfel mici rani ale pielii si formarea de deschieri pentru patrunderea bacteriilor si a agentilor patogeni in organism.
Iata cativa factori de risc:
- Factor de risc: Epilarea cu lama a zonei inghinale, a picioarelor si a zonei intime
- Factor de risc: Piercing-urile, tatuajele formeaza deschideri de intrarea pentru germeni in organism
- Factor de risc: transpiratia in timpul sportului
- Factor de risc: bufeuri in timpul menstruatiei
- Factor de risc: ciupercile din piscine si centre de SPA
Este posibila formarea unor infectii bacteriene (abcese) in cele mai inofensive cosuri de piele. Se recomanda verificarea regulata a portiunilor respective de piele pentru a evita astfel de infectii.
Tipic masculin: Barba, spate, fese, zona genitala
Factor de risc pentru barbati: iritatia repetata a pielii in urma barbieritului zilnic. Dat fiind faptul ca pilozitatea este mai puternica in randul barbatilor, acestia sunt mai predispusi la formare de infectii, in special in zona barbiei, a spatelui, a feselor, in zona genitala si a picioarelor. Aceste zone sunt mai expuse datorita barbieritului intens, a transpiratiei, a sederii prelungite si a frecarii cu imbracamintea.
Trendul actual, de a avea un corp cat mai epilat, ii vizeaza si pe barbati. Barbieritul repetat, aplicarea de lotiuni de corp, dusurile zilnice sau baile solutii de imbaiere, toate reprezinta riscuri suplimentare. Pielea nu necesita o ingrijirea exagerata, ci mai degraba o tinere sub observatie pentru evitarea distrugerii stratului acid dar stabilizator al pielii, care odata distrus permite patrunderea in organism a factorilor patogeni.
Tipic masculin si feminin: glandele sudoripare
Inflamarea glandelor sudoripare prezinta acelasi risc in cazul ambelor sexe. Agentii patogeni de natura bacteriana ajung in piele prin glandele sudoripare, unde pot forma inflamatii cu puroi si noduli de abces, cu precadere in zona inghinala, genitala si anala.
In straturile superioare ale pielii, germenii pot cauza inflamare foliculilor de piele (foliculita). Astfel, se formeaza pustule de suprafata sau noduli inflamati. Foliculita poate fi recunoscuta si in functie de firul de par care poate fi observat cum creste in mijlocul cosului.