De ce simțim mâncărime în zona plăgilor?

De ce simțim mâncărime în zona plăgilor?

Vorbim de o experiență prin care am trecut cu toții. Ne accidentăm în timp ce mergem cu bicicleta, în timpul bărbieritului sau pur și simplu în timp ce meșterim prin casă. Mai întâi resimțim o durere puternica, apoi plaga pare că ar fi fost anesteziată. Când se formează crusta deasupra plăgii și începe procesul de vindecare, resimțim o mâncărime puternică în zona. Cum se explică această mâncărime și cum o putem depăși?

Mâncărimea – un semn pozitiv 

Această mâncărime unei răni nu ar trebui să ne neliniștească, dimpotrivă. Este un indicator al faptului că plaga se află în plin proces de vindecare. Organismul nostru gestionează o adevărată organizație, în care fiecare celulă joacă un rol și îndeplinește o funcție. Pentru a coordona procesele, celulele schimbă între ele substanțe transmițătoare. Aceste substanțe bio-chimice servesc drept mediu de comunicare pentru celule.

Substanțele transmițătoare sunt cele care provoacă mâncărimea plăgii 

În cazul unei plăgi, această organizație intră într-o stare de dezechilibru. Este activat dintr-o dată un număr mare de celule de reparare, care trebuie să refacă diferite straturi ale pielii. Celulele trebuie să se reorganizeze și să inducă un proces de vindecare cât mai rapid. Pentru a evita pierderea de sânge și gradul sporit de infecție, celulele trebuie să comunice între ele în mod accentuat și în primul rând repede. Dat fiind faptul că plăgile sunt foarte sensibile, ele sunt iritate de substanțele transmițătoare, de unde rezultă și mâncărimea.

Cum putem combate mâncărimea?

Deși este tentant să dam curs mâncărimii și să scărpinăm plaga, ar trebui să ne abținem. În caz contrar, bacteriile ar putea pătrunde în plaga încă nevindecată și ar putea provoca o infecție. Această mâncărime poate fi combătută prin aplicarea unei comprese reci. Astfel, celulele nervoase vor transmite creierului senzația de rece și nu mâncărimea.

Produse
Articole similare
Acneea rozacee
Pielea feței are aspect roșu și este acoperită de pustule, de vase de sânge roșii și albastre. Acnee...
Citeste
Problemele de sănătate pe care le dezvăluie starea unghiilor
Unghiile și sănătateaFie că le purtăm lungi sau scurte și practice, roșii sau nevopsite, lunguiețe s...
Citeste
Acneea tardiva
Cei care sufera de acnee stiu ca nu este o problema care ii afecteaza doar pe adolescenti. Asa-numit...
Citeste
Identificarea și tratarea micozei unghiilor
Infecțiile micotice ale pielii (ciuperca pielii) și cele ale unghiilor (ciuperca unghiilor sau onico...
Citeste
Solar si fototerapia
Nimic nu este mai benefic pentru o stare apasatoare decat o portie buna de soare. Relatia care exist...
Citeste
Alege farmacia
Comandă