Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

De ce simțim mâncărime în zona plăgilor?

22 Mar. 2016
De ce simțim mâncărime în zona plăgilor?

Vorbim de o experiență prin care am trecut cu toții. Ne accidentăm în timp ce mergem cu bicicleta, în timpul bărbieritului sau pur și simplu în timp ce meșterim prin casă. Mai întâi resimțim o durere puternica, apoi plaga pare că ar fi fost anesteziată. Când se formează crusta deasupra plăgii și începe procesul de vindecare, resimțim o mâncărime puternică în zona. Cum se explică această mâncărime și cum o putem depăși?

Mâncărimea – un semn pozitiv 

Această mâncărime unei răni nu ar trebui să ne neliniștească, dimpotrivă. Este un indicator al faptului că plaga se află în plin proces de vindecare. Organismul nostru gestionează o adevărată organizație, în care fiecare celulă joacă un rol și îndeplinește o funcție. Pentru a coordona procesele, celulele schimbă între ele substanțe transmițătoare. Aceste substanțe bio-chimice servesc drept mediu de comunicare pentru celule.

Substanțele transmițătoare sunt cele care provoacă mâncărimea plăgii 

În cazul unei plăgi, această organizație intră într-o stare de dezechilibru. Este activat dintr-o dată un număr mare de celule de reparare, care trebuie să refacă diferite straturi ale pielii. Celulele trebuie să se reorganizeze și să inducă un proces de vindecare cât mai rapid. Pentru a evita pierderea de sânge și gradul sporit de infecție, celulele trebuie să comunice între ele în mod accentuat și în primul rând repede. Dat fiind faptul că plăgile sunt foarte sensibile, ele sunt iritate de substanțele transmițătoare, de unde rezultă și mâncărimea.

Cum putem combate mâncărimea?

Deși este tentant să dam curs mâncărimii și să scărpinăm plaga, ar trebui să ne abținem. În caz contrar, bacteriile ar putea pătrunde în plaga încă nevindecată și ar putea provoca o infecție. Această mâncărime poate fi combătută prin aplicarea unei comprese reci. Astfel, celulele nervoase vor transmite creierului senzația de rece și nu mâncărimea.

Comunități