https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Cum scapi de pitiriazis versicolor?

16 Jul. 2021
Cum scapi de pitiriazis versicolor?

Pielea, membrana protectoare a corpului uman, se află în relaţie de simbioză cu microorganismele care formează flora microbiană cutanată. Uneori, anumiţi fungi existenţi pe suprafaţa pielii se pot multiplica necontrolat, determinând infecţii.

Malassezia furfur este numele ciupercii care, odată ce începe multiplicarea produce boala pitiriazis versicolor (sau tinea versicolor), manifestată prin leziuni superficiale şi pete decolorate ce apar, în principal, pe spate, piept şi umeri, însoţite de prurit. Aceasta este o infecţie necontagioasă, însă foarte comună, recidivantă şi inconfortabilă pentru cei ce se confruntă cu ea.

Cauze pitiriazis versicolor

Vara este anotimpul propice pentru declanşarea micozei pitiriazis versicolor, aceasta fiind favorizată de factori precum: temperaturi ridicate, umiditate crescută, o activitate mai intensă a glandelor sebacee, în jurul cărora se multiplică ciuperca, fluctuaţii hormonale. Un sistem imunitar slăbit, ereditatea sau aplicarea de substanţe grase pe piele pot facilita, de asemenea, dezvoltarea micozei. Persoanele predispuse la accesele de pitiriazis versicolor sunt adolescenţii şi adulţii tineri, însă infecţia poate apărea la orice categorie de vârstă, în afară de copii şi mai rar la vârstnici, indiferent de gen sau de culoarea pielii.

Diagnostic şi tratament pitiriazis versicolor

Medicul dermatolog va diagnostica tipul de infecţie şi va recomanda un tratament adecvat. Respectarea tratamentului şi a măsurilor de prevenţie contribuie decisiv la oprirea proliferării ciupercii şi la însănătoşirea completă a zonei afectate. Tratamentul constă în aplicarea de creme antifungice topice pe întreaga suprafaţă infectată, pe bază de sulf, iod sau imidazoli, asociat spălării cu soluţii antimicotice care pot fi utilizate şi la nivelul scalpului. Tratamentul se urmează zilnic, timp de până la 4 săptămâni.

În cazul recidivelor dese, a infecţiilor extinse sau rezistente la tratamentul local se recomandă administrarea de antimicotice orale (fluconazol sau itraconazol).

Măsuri preventive

În ciuda respectării planului de tratament, recidivele sunt oricând posibile, pe fondul reproducerii factorilor favorabili. Astfel, o serie de măsuri preventive sunt esenţiale:

-          Purtaţi haine şi utilizaţi lenjerie din ţesături de bumbac, spălate şi călcate la temperaturi înalte pentru limitarea transferului de microorganisme înapoi pe pielea vindecată;

-          Aplicaţi, preventiv, loţiuni şi gel de duş antimicotice 2-3 zile pe lună înaintea şi în timpul sezonului cald;

-          Evitaţi expunerea la soare şi activitatea fizică intensă la temperaturi înalte.

Comunități