
„NU ADĂUGAȚI ANI VIEȚII, CI VIAȚĂ ANILOR.”
Alexis Carrel – Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină și Fiziologie în 1912
CARE ESTE VÂRSTA REALĂ A ORGANISMULUI TĂU?
Îmbătrânirea nu este o boală, ea începe încă din momentul concepției și este un proces natural, fiziologic, care implică și afectează toate structurile organismului.
Însă nu toți oamenii îmbătrânesc la fel. Vârsta cronologică nu este aceeași cu vârsta biologică. Mai mult decât atât, organele noastre vitale (creier, inimă, ficat, plămâni, rinichi) nu au toate aceeași vârstă – iar media acestora stabilește vârsta moleculară.
Trăirea și îmbătrânirea încep încă din viața intrauterină, mama fiind prima interacțiune a noastră cu mediul. Conform epigeneticii, fiecare dintre noi suntem rezultatul interacțiunii permanente dintre ADN-ul cu care ne naștem, mediul în care trăim și stilul de viață pe care îl alegem.
ÎMBĂTRÂNIREA PRECOCE ÎNCEPE LA NIVELUL CREIERULUI
Deși oamenii îmbătrânesc diferit, există anumite semne vizibile de îmbătrânire care sunt considerate „premature” dacă le observi înainte de a împlini 35 de ani: riduri, oboseală, pete pigmentare pe față sau pe fața dorsală a mâinilor (dosul mâinilor), căderea și albirea părului etc.
Specialiștii consideră, însă, că îmbătrânirea precoce începe, de fapt, la nivelul creierului.
TESTEAZĂ-ȚI VÂRSTA MOLECULARĂ – NU AȘTEPTA SEMNELE VIZIBILE ALE ÎMBĂTRÂNIRII PRECOCE
Nu trebuie să aștepți semnele vizibile ale îmbătrânirii precoce.
În prezent, medicina dispune de teste complexe de evaluare a vârstei reale biologice și moleculare – de la evaluarea factorilor de risc individuali înainte ca boala să apară la testarea genetică și biomarkerii îmbătrânirii. Aceste testări oferă accesul la terapii personalizate care să prevină îmbătrânirea precoce.
Aceasta este Medicina longevității și este și recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 30 de ani.
MEDICINA VIITORULUI: PREVENȚIA ȘI MEDICINA PERSONALIZATĂ
Preocuparea oamenilor în viitor trebuie să se îndrepte spre ce putem face înainte ca lucrurile să scape de sub control. Să înțelegem că nu toți oamenii îmbătrânesc la fel, că nu toți putem fi tratați cu aceleași terapii și că fiecare persoană este unică și așa trebuie abordată și medical, respectiv personalizat.
Să înțelegem că începem să îmbătrânim încă înainte de a ne naște, că scopul vieții noastre este să trăim frumos, să ne desăvârșim devenind cea mai bună variantă a noastră, să îmbătrânim activ și sănătos și să murim – cum spune înțelepciunea noastră polulară – „pe picioarele noastre și cu mintea întreagă”.