Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Cum protejăm pielea de stresul cotidian?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 06 Nov. 2023
Cum protejăm pielea de stresul cotidian?

Stresul este o reacţie a corpului uman la provocări şi solicitări externe, care ne ajută să le depăşim, însă poate provoca şi o serie de dezechilibre la nivel fiziologic şi emoţional, mai ales atunci când este prelungit şi dificil de controlat.

Efecte cutanate ale stresului

Stresul are consecinţe asupra pielii corpului, tenului şi scalpului: acnee, rozacee, psoriazis, eczeme, deshidratare, riduri, alopecie şi dermatită seboreică pe fondul creşterii nivelului de cortizol – un hormon proinflamator. Acesta amplifică inflamaţia în organism, iar peste un anumit nivel, scade rezistenţa organismului la infecţii şi împiedică procesul de vindecare.

În plus, stresul conduce la tendinţa de a ne hrăni nesănătos, de a ne atinge faţa mai des şi de a ne menţine muşchii faciali tensionaţi, facilitând transferul bacteriilor şi virusurilor de pe mâini pe faţă, erupţiile acneice, un risc mai mare de îmbolnăviri şi instalarea ridurilor.

Ce putem face pentru a contracara efectele stresului asupra pielii?

Atunci când stresul afectează atât calitatea vieţii, cât şi pe cea a pielii, pot fi de ajutor o serie de tehnici de relaxare, de la meditaţie, la yoga, respiraţie mindful, antrenamente fizice sau scurte plimbări în aer liber. Sportul susţine fluxul de oxigen la nivel cutanat, fermitatea pielii, capacitatea de protecţie a organismului şi o calitate mai bună a somnului.

O alimentaţie sănătoasă, bazată pe fructe, legume, cereale integrale şi sâmburi, toate acestea fiind bogate în vitaminele A, C şi E (puternici antioxidanţi), favorizează producţia de colagen (vitamina C) şi vitamina D3 cu efectul său antiinflamator. Împreună cu aportul de fibre, nutrienţii conduc la reechilibrarea microbiomului intestinal şi la eliminarea toxinelor din organism, contracarând astfel efectele stresului asupra pielii. De asemenea, puteţi suplimenta necesarul organismului cu suplimente alimentare cu vitamine şi minerale.

Ritualuri pentru îngrijirea pielii în condiţii de stres

  1. Exfolierea, prin masaj cu un scrub natural, blând, sau prin periaj uscat, este una dintre principalele metode de diminuare/eliminare a stresului, care poate fi aplicată pe corp, ten şi scalp. Beneficiile exfolierii constau în: eliminarea stratului de celule moarte, un uşor drenaj limfatic şi activarea circulaţiei sangvine la nivel cutanat.
  2. Curăţarea cu produse dedicate tipului dumneavoastră de piele, şampoane fără SLS (sulfaţi) şi geluri de duş cu PH neutru şi aromă relaxantă.
  3. Hidratarea este esenţială pentru a preveni uscarea excesivă, descuamarea şi crăparea pielii, apariţia iritaţiilor şi a pruritului, precum şi accentuarea ridurilor. Utilizaţi loţiuni hidratante pe bază de ceramide, acid hialuronic, unt de shea, sau cu zinc şi retinoizi pentru pielea cu tendinţă acneică.
  4. Somnul suficient şi de calitate este necesar regenerării pielii, aşa că nu îl neglijaţi – este foarte important pentru frumuseţe.
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități