https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Cancerul de piele – de vorba cu expertii

19 Jun. 2017
Cancerul de piele – de vorba cu expertii
  1. Northwestern, Chicago. Pe langa numeroasele publicatii de specialitate, Dr. Charles Zugerman organizeaza numeroase evenimente de formare profesionala pentru publicul de specialitate, fiind specialist in dermatita alergica de contact, bolile profesionale de piele si dermatologie cosmetic si membru al Academiei americane pentru dermatologie din Chicago.

 

Exista diferite tipuri de cancer de piele. 3 dintre cele mai raspandite sunt bazaliomul, carcinomul epitelial si melanomul. Explicati-ne in cateva cuvinte in ce consta bazaliomul.

In ceea ce priveste bazaliomul, cea mai raspandita forma de cancer de piele, se inregistreaza aproximativ 900 000 de noi cazuri in fiecare an in Statele Unite ale Americii. Asadar, exista aproximativ 146 de cazuri de bazaliom la 100.000 locuitori. Cifrele sunt chiar mai mari in Florida, California, Australia sau Africa de Sud, zone foarte insorite. Frecventa este mai redusa in tarile mai putin insorite precum Austria, Scandinavia sau Marea Britanie, in care majoritatea populatiei are un ten deschis. Bazaliomul este de culoare rozaliu spre rosu si se poate forma de-a lungul mai multor ani. Unul din pacientii mei a purtat o astfel de pata pe fata timp de 20 de ani, pata care in final s-a dovedit a fi un bazaliom. Acest tip de cancer are o viteza de crestere foarte lenta. Un semnal de alarma consta in cresterea in dimensiune a unei pete de piel si colorarea ei in rosu. Printre pacientii mei diagnosticati cu bazaliom s-au numarat deja si copii de numai 13 ani. As dori sa subliniez ca bazaliomul se soldeaza rareori cu decesul pacientului, in ciuda frecventei mari in care acest tip de cancer este inregistrat. Din experienta personala, nu imi amintesc nici un singur caz de bazaliom soldat cu deces. Cazurile fatale sunt cele in care se formeaza tumori extinse, agresive si care se extinde la nivelul creierului, oaselor si a vaselor, fara a se metastaze in mod obligatoriu. Cu toate acestea, astfel de cazuri sunt foarte rare.

 

O alta forma de cancer de piele foarte raspandita este carcinomul epitelial. Ce ne puteti spune despre acesta?

Celulele epiteliale plate sunt celule subtiri, lungi intalnite in tesutul de la suprafata pielii. Carcinomul epitelial se intalneste cu precadere la pacientii de peste 50 de ani. Acest tip de cancer are o suprafata rigida dar sensibila la atingere, putand sa creasca in dimensiuni intr-o perioada de cateva luni. Carcinomul epitelial este mai redus ca frecventa comparativ cu bazaliomul, insa este foarte agresiv. In SUA se inregistreaza aproximativ 200 000 cazuri/an. Numarul deceselor datorate carcinomului epitelial este mai mare decat cel datorat bazaliomului.

 

Iar a treia forma de cancer de piele este melanomul?

Melanoamele se dezvolta din melanocite care se afla in cel mai profund strat al pielii. In SUA sunt diagnosticate anual 34 000 cazuri de melanom si 90 000 la nivel global. Anual 7200 de persoane isi pierd viata in SUA ca urmare a diagnosticului de melanom.

 

Care sunt cauzele acestor forme raspandite de cancer de piele?

Razele solare ultraviolete reprezinta cauza principala a cancerului de piele. Suplimentar, sursele artificiale de raze ultraviolete pot provoca aparitia cancerului de piele. Asa cum am amintit deja, rata maxima a cazurilor de cancer de piele se inregistreaza in Africa de Sud si in Australia, tari in care razele UV sunt foarte puternice.

 

Si care sunt cauzele aparitiei melanomului?

Pe de-o parte tot ca efect al expunerii la razele solare, situatie in care se formeaza in aceleasi locuri ca si bazalioamnele si carcinoamele epiteliale. Melanoamele sunt mai frecvente in cazul persoanelor care lucreaza foarte mult in aer liber. Pe langa razele UV, predispozitia genetica joaca un rol important. Persoanele cu un tip de piele mai deschis la culoare (tip de piele I si II in special), cu parul roscat resp. blond, cu pistrui, pete de soare sau cu cazuri de melanom malign in familie, in functie de combinatia factorilor de risc, sunt expusi unui risc de 100 de ori mai mare de a dezvolta cancer de piele de-a lungul vietii.

 

Cum putem preveni aparitia cancerului de piele?

Masurile care ar putea ajuta impotriva aparitiei bazalioamelor, a carcinoamelor epiteliale si a unor melanoame este sa reducem expunerea la soare. De asemenea, trebuie retinut ca frecventa cazurilor de cancer de piele este semnificativ mai mare in randul persoanelor care au fost expuse la raze solare puternice in primii 18 ani de viata. Asadar, este foarte importanta protejarea copiilor atunci cand sunt expusi la soare.

De retinut: orice arsura solara este periculoasa. Le spun intotdeauna pacientilor mei sa evite soarele de la mijlocul zilei. Persoanele cu tenul deschis, cu ochii albastri si parul roscat, care fac pistrui de indata ce apare soarele, inregistreaza un risc mai mare de imbolnavire de cancer de piele comparativ cu persoanele cu tenul mai inchis sau cele din spatiul mediteraneean.

 

Ce parere aveti de protectie solara?

Folosirea cremelor de protectie solara reprezinta o masura preventiva. Recomand folosirea acestora si aplicarea lor cu 30-45 de minute inainte de expunerea la soare. Crema trebuie sa confere protectie impotriva razelor UVA si UVB. Arsurile solare sunt provocate, de regula, de razele UVB.

Pentru persoanele cu tenul deschis se recomanda un factor de protectie solara de minim 30. In cazul persoanelor cu tenul mai inchis, sunt potrivite si cremele cu factor de protectie solara mai mic de 30.

 

Exista si alte masuri preventive?

O alta modalitate de a va proteja impotriva luminii solare excesive consta in purtarea de umbrele, de imbracaminte mai inchisa la culoare care sa nu poata fi patrunsa de razele solare si purtarea unei palarii. Un alt aspect este preventia si constientizarea oricarei modificari nenaturale a pielii. Persoanele care inregistreaza un risc sporit de cancer de piele ar trebui sa se prezinte regulat la controale de piele. Orice persoana care a suferit candva de cancer de piele, care sufera de arsuri solare si care inregistreaza cazuri de cancer de piele in familie, ar trebui sa se prezinte la un control la medicul dermatolog de cel putin 2 ori pe an. In plus, persoanele cu risc inalt de cancer de piele ar trebuie sa efectueze regula controale personale in oglinda, pe toata suprafata pielii.

 

Cat de dese ar trebui sa fie controalele de piele?

Orice persoane ingrijorata, de exemplu, de aspectul unei pete de ficat, ar trebui sa se prezinte la medicul dermatolog. Cunosc persoane care solicita controale de piele la copiii de 7-8 ani desi cancerul de piele este diagnosticat foarte rar la pacienti mai tineri de 16 ani. Asadar, daca ati suferit deja de cancer de piele, ar trebui sa va prezentati la 4 controale/ an. Pacientii cu bazalioame ar trebui sa respecte o frecventa a controalelor de 2 ori pe an, iar cei cu cazuri de cancer de piele in familie ar trebui sa vina la 1-2 controale /an.

 

In ciuda numarului mare de cazuri de cancer de piele, an de an plajele sunt pline de persoane care se expun la soare ore intregi, fara a-si face nici un fel de probleme.

Aceste persoane se expun la soare din acelasi motiv pentru care unele persoane alega sa fumeze. Chiar daca fumatul este periculos, multi dintre noi continua sa fumeze. Obezitatea este periculoasa, cu toate acestea multe persoane nu iau nici o masura. Consumul de alimente bogate in colesterol este periculos, cu toate acestea continuam sa ne hranim nesanatos. De ce? Pentru ca este placut, pentru ca este la indemana. De ce continua multe persoane sa se expuna la soare? Pentru ca este placut, pentru ca le place aspectul tenului bronzat si senzatia soarelui pe piele, pentru ca sunt influentate de persoanele din jur, de reviste etc. In principiu, nu exista o interdictie privind expunerea la soare atata timp cat o facem intr-un mod inteligent.

Comunități