Noiembrie 2023
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Căderea părului - când să ne îngrijorăm?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Content Writer | 05 Oct. 2022
Căderea părului - când să ne îngrijorăm?

Căderea părului este un fenomen natural. Pierdem între 50 şi 100 de fire de păr pe zi, în timpul spălării pe cap, periajului şi aranjării părului. Cu cât firele sunt mai lungi, cu atât această pierdere pare mai accelerată, firele fiind uşor de observat pe suprafeţe. Atunci când scalpul devine din ce în ce mai vizibil sau cantitatea de păr care cade este mai mare, este necesar un consult dermatologic.

Căderea părului la femei versus bărbaţi

Femeile pierd, în medie, mai mult păr decât bărbaţii din cauza coafurii, a tehnicilor şi substanţelor utilizate pentru îngrijire. Cozile sau cocurile prea strânse, periajul cu peria de păr, vopselurile chimice, sprayurile fixative, plăcile de îndreptare sau de ondulare a părului pot afecta atât foliculii piloşi şi desprinde firele din rădăcini, cât şi firul în sine, provocând rupere şi despicare. 

De asemenea, sarcina și naşterea, iar mai târziu, menopauza, reprezintă perioade marcate de tulburări hormonale, care determină pierderea părului. După aproximativ 6-9 luni de la evenimentele declanşatoare, activitatea foliculilor îşi va reveni la normal, iar părul va reveni la ritmul anterior de creştere. Dacă, totuşi, cantitatea de păr pierdută este foarte mare, trebuie să vă adresaţi unui dermatolog.

Bărbaţii pierd părul, în principal, din cauze ereditare sau hormonale, în cazul unora dintre ei pierderea fiind mai accelerată şi ducând la calviţie.            

Căderea părului – semnale de alarmă 

Testul tragerii de păr – treceţi cu degetele printr-o şuvită de păr curat şi uscat, de la rădăcină spre vârf. Trageţi uşor de fire pe măsură ce ajungeţi spre vârf. Se pot desprinde 2-3 fire de păr, ceea ce este normal. Dacă se desprind mai mult de 10 fire de păr la fiecare test al tragerii, aveţi nevoie de un consult dermatologic.

Zone noi fără păr pe corp – atunci când observaţi pierderea firelor de păr de pe sprâncene sau gene este posibil să suferiţi de o boală autoimună de tipul alopeciei, în timpul căreia sistemul imunitar atacă foliculii piloşi de pe scalp şi de pe corp.

Căderea părului însoţită de alte simptome poate semnala anumite afecţiuni, precum: malnutriţie (asociată cu oboseala accentuată), hipotiroidism (alături de dureri musculare, oboseală, kilograme în plus), anemie (însoţită de unghii fragile, mâini şi picioare reci, fatigabilitate), lupus (asociată cu eczema, uscarea ochilor şi dureri articulare).  

Mergeţi la un consult dermatologic atunci când sunteţi îngrijorat referitor la cantitatea de păr pe care o pierdeți în fiecare zi. Oferiți medicului un istoric complet al căderii părului: când a început rărirea, unde și cât de extinsă este și orice simptome relevante care pot indica o problemă de sănătate ce trebuie tratată. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Comunități