https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Acneea rozacee

20 Aug. 2015
Acneea rozacee

Pielea feței are aspect roșu și este acoperită de pustule, de vase de sânge roșii și albastre. Acneea rozacee este o condiție cronică și inflamatoare a pielii, dificil de tratat și care poate avea și complicații. Printre posibilele complicații se numără inflamațiile la nivelul ochilor. Există însă numeroase metode cosmetice care pot conduce la o ameliorare a stării.

Acneea rozacee: cauze neclare

Rozaceea (floare de trandafir) este descrierea eufemistică a acestei boli de piele, care poate avea consecințe grave pentru cei afectați, cum ar fi izolarea socială și depresia. În general, persoanele afectate sunt bărbați și femei cu vârstă de peste 40 de ani. Persoanele cu tenul deschis și păr roșcat par să fie predispuse la această condiție. Cercetătorii nu au reușit încă să determine cauzele apariției acestei afecțiuni.

Se pare însă că un sistem nervos precar al vaselor de sânge precum și prezența microorganismelor cum ar fi acarienii, dar și afecțiunile hepatice pot favoriza apariția acestei boli. Bărbații par să fie cei afectați de rinofimă (hipertrofiere a nasului). Boala poate fi ereditară, fără însă a fi contagioasă.

Fazele afecțiunii

Acneea rozacee se declanșează fără a fi imediat observată, sub forma unei roșeți la nivelul pielii, în principal în perioadele calde, cele marcate de stres emoțional, însoțite de consum de hrană picantă și alcool. Vasele fine de sânge de la suprafața pielii încep să se spargă, să devină vizibile și să se extindă. Popular se spune că pielea începe să „înflorească”. Această fază începătoare a bolii este numită cuperoză.

În cel de-al doilea stadiu încep să apară și pustule și umflături care se pot infecta și pot conține puroi. Pielea este umflată, roșie cu porii deschiși și puncte negre. Aspectul asemănător cu cel de acnee poate conduc uneori la stabilirea unui diagnostic greșit.

Printre complicațiile acestei afecțiuni se numără și infecțiile oculare. Unul din cinci pacienți care suferă de acneea rozacee, este afectat și de inflamații ale mucoasei ochilor, de ochi uscați și uveită.

Tratamentul pentru acneea rozacee

Cei afectați de acneea rozacee nu trebuie să încerce în nici într-un caz o medicație proprie cu cortizon. Medicul poate prescrie un tratament cu un antibiotic precum eritromicină și metronidazol, atunci când pielea feței începe să fie acoperită de pustule. Anumiți dermatologi recomandă folosirea de acizi ai vitaminei A. Această metodă de tratament nu este recomandată femeilor gravide sau celor care doresc copii, deoarece influențează gradul de fertilitate. Daca sunt afectați și ochii, pacienților li se vor impune anumite condiții pentru tratamentul cu antibiotice.

Vasele de sânge roșii și albastre pot fi tratate cu laser, fiind necesare aproximativ 5 ședințe. În cazul pielii îngroșate, poate fi de asemenea aplicat tratamentul cu laser, până la obținerea aspectului dorit.

Comunități