https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Durere Durere

Femeile procesează durerea altfel decât bărbații

17 Feb. 2015
Femeile procesează durerea  altfel decât bărbații

Creierul feminin și hormonii sexuali 

Diferențele cognitive între creierul feminin și cel masculin sunt puternic afectate de prezența hormonilor sexuali. Femeile au competențe cognitive diferite de bărbați: memorează mai bine evenimentele cotidiene, au o dexteritate mai mare în mișcarea precisă a degetelor, au limbajul mai dezvoltat, au atenție distributivă, dar memoria spațială este mai slabă.

La bărbați testosteronul influențează dezvoltarea aptitudinilor spațiale și a raționamentului matematic. La femei fluctuațiile hormonale în timpul ciclului menstrual și al menopauzei influențează memoria, limbajul și dexteritatea. Astfel, în a doua jumătate a ciclului menstrual, după ovulație, concentrațiile crescute de estradiol conduc la scădere abilitaților spațiale și la creșterea aptitudinilor lingvistice și manuale. Modificările hormonale din menopauză conduc la tulburări emoționale și la diminuarea moderată a memoriei.

Femeile procesează durerea altfel decât bărbații

Durerea afectează diferit bărbații și femeile. Un rol important în această diferențiere îl joacă hormonii, pragul de percepție al durerii, dar și diferențele psihologice și culturale. Hormonii estrogeni reduc toleranța la durere și scad pragul de percepție al durerii, comparativ cu testosteronul care crește ambii parametrii. Femeile au o sensibilitate mai mare la durere decât bărbații, iar statisticile arată că durerea cronică este mai frecventă la femei. Astfel, femeile se plâng mai des de durere, caută ajutor mai rapid pentru durerea lor și scapă mai repede de durere. Analiza răspunsului la analgezice arată de asemenea diferențe între cele două sexe: femeile răspund mai bine la analgezice opioide, iar bărbații răspund mai bine la analgezicele obișnuite (paracetamol).

Reacția la medicamente este diferită la femei

Diferențele fiziologice între femei și bărbați influențează reacțiile la administrarea medicamentelor, care sunt diferite la cele două sexe, în ceea ce privește efectele terapeutice, dozele și modul de administrare, cât și reacțiile adverse ale acestora. Astfel, femeile au o sensibilitate mai mare la anumite medicamente, respectiv se înregistrează o eficiență crescută a acestora la femei (beta-blocante, opioide, anumite antidepresive și antipsihotice) și în același timp au o rată mai mare a reacțiilor adverse la anumite medicamente comparativ cu bărbații (ex: riscul de aritmii la medicamente care prelungesc intervalul QT) 

Dozele pentru același medicament pot să fie diferite la femei și la bărbați, având în vedere absorbția, distribuția, metabolizarea și eliminarea diferită a medicamentelor la cele două sexe. Femeile au greutatea corporală mai mică, tranzitul intestinal mai lent, activitatea enzimatică intestinală mai slabă și eliminarea prin rinichi mai lentă . 

Biodisponibilitatea medicamentelor la femei, respectiv eficacitatea acestora, poate fi influențată de particularitățile fiziologice feminine. Femeile secretă mai puțin acid gastric comparativ cu bărbații, ceea poate influența eficacitatea medicamentelor care necesită mediu acid pentru absorbție (anumite antibiotice, antimicotice, calciu etc). Cunoașterea acestor aspecte poate preveni scăderea eficacității tratamentului, prin administrarea medicamentelor respective cu o băutură acidă sau în timpul mesei. Absorbția poate fi scăzută pentru anumite medicamente (metoprolol, teofilină)  în cazul unui tranzit intestinal mai lent.

Intervalul dintre mese și administrarea unor medicamente este de asemenea diferit la femei. Din cauza unui timp mai mare necesar pentru golirea stomacului la femei (golirea gastrică întârziată), pentru medicamentele care trebuie administrate „pe stomacul gol”  femeile ar putea avea nevoie de un interval mai mare între alimentație și aceste medicamente.

Femeile au altă predispoziție la boli decât bărbații

Predispoziția pentru boli este diferită la cele două sexe. Femeile au mai multe șanse decât bărbații de a dezvolta depresie, sindrom de colon iritabil, migrenă, scleroză multiplă, poliartrită reumatoidă, afecțiuni ale tiroidei, hepatită sau cataractă. În schimb, bărbații sunt mai predispuși la infarct miocardic decât femeile.

În ciuda sensibilității crescute la multe boli, femeile au o speranță de viață mai mare și trăiesc mai mult, în mod constant, decât bărbații.

Comunități