Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ceaiul si starea de bine

21 Jul. 2020
Ceaiul si starea de bine

Ceaiul, servit cald sau rece, este o băutură tradițională, dar și terapeutică, întâlnită în diferite culturi, a cărui origine poate fi trasată până în China, acum peste 4000 de ani. Servirea ceaiului s-a răspândit apoi în Japonia și Olanda, apoi mai departe în restul Europei. Principalele tipuri de ceai sunt ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong și ceaiul negru. Ceaiul alb, suav și ușor, este făcut din planta Camellia sinensis, frunzele fiind culese mai devreme, cât sunt încă acoperite cu un puf alb. Ceaiul verde se obține prin procesare la aburi a frunzelor, fiind formula cea mai benefică în ceea ce privește conținutul de antioxidanți și flavonoide, elemente cu efecte pozitive asupra inimii. Oolong-ul este obținut prin fermentarea parțială a frunzelor de ceai, fiind asemănător ceaiului verde ca beneficii. Ceaiul negru conține cel mai ridicat nivel de cafeină, fiind obținut printr-o procesare mai riguroasă a frunzelor de ceai.

Iată câteva beneficii ale consumului de ceai:

1. Consumul de ceai negru, verde sau oolong ajută la activarea metabolismului, sprijină arderea grăsimilor și pierderea în greutate, fiind recomandat în diete sau programe de slăbit
2. Ceaiul are efect anti-inflamator și anti-oxidant. De exemplu, sub acest aspect, ceaiul verde este de 100 de ori mai puternic decât vitamina C, motiv pentru care se consideră că are potențial în prevenirea afecțiunilor oncologice.
3. Ceaiul are efect benefic asupra creierului, îmbunătățind performanțele cognitive chiar și la pacienți cu diagnostic neurologic și prevenind declinul cognitiv în cazul persoanelor sănătoase.
4. Consumul de ceai are efect pozitiv asupra sănătății orale, având efect antibacterian. Cu toate acestea, consumul frecvent poate duce la colorarea danturii, iar îndulcitorul din ceai (zahărul) poate afecta smalțul.
5. Ceaiul este hidratant și susține sistemul digestiv, favorizând un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor care sunt utile în menținerea unei flore intestinale echilibrate. În plus, poate regla procesarea glucidelor și preveni diabetul.

Cu toate acestea, singur consumul de ceai nu garantează efectele la care ați spera, dacă nu se asociază unui stil de viață sănătos. Mai mult, se recomandă evitarea consumului în cazul în care persoana suferă de anemie, sau a produselor pe bază de ceai care conțin îndulcitori, coloranți sau arome, precum și consumarea ceaiului prea fierbinte. După fierbere, lăsați minimum 5 minute ceaiul la răcit, pentru ca temperatura acestuia să coboare sub 65o C, evitând astfel lezarea țesuturilor la înghițire.

Comunități