https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Digestie Digestie

Măsuri împotriva regurgitației

18 Oct. 2016
Măsuri împotriva regurgitației

Regurgitația (lat. „Ructus“) este o problemă care poate apărea indiferent de vârstă, de regulă după consumarea unei mese bogate în preparate grase, dulci sau carbogazoase. Există însă și situații când aceste regurgitări poate constitui o problemă de sănătate serioasă.

Cauze

Regurgitația este un indicator al prezenței aerului în stomac. Prin înghițirea bolului alimentar, aerul ajunge în tractul digestiv. Aerul înghițit și gazele din băuturile carbogazoase sunt eliminate printr-o eructație.

Aerul este format și prin procesul de digestie, în special atunci când trebuie digerate preparate prăjite, grase, dulciuri cu frișcă sau salate bogate în fibre vegetale. Aerul creat va încerca să își găsească o cale spre exterior, fie prin eructație, fie va provoca balonări.

Indigestia acidă – regurgitația acidă

Regurgitația acidă – atunci când sucurile stomacale ajung în cavitatea bucală (reflux) și sunt însoțite de dureri în capul pieptului (indigestie acidă) - este deosebit de neplăcută. Indigestia acidă se poate produce și în afara unei boli, dacă însă episoadele de indigestie acidă se repetă, iar durerile sunt tot mai frecvente și se observă o modificare a mucoasei esofagului, se poate vorbi deja de o boală a refluxului gastroesofagian. De regulă, boala poate fi accentuată de șederea la pat, de consumul de alcool, nicotina și stres.

Indiciile unei regurgitații patologice

Regurgitația frecventă în sine nu este periculoasă. Sunt neplăcute simptomele care o însoțesc: mirosul neplăcut al gurii, durerile toracice sau starea de rău. Regurgitația nocturnă poate provoca tulburări de somn, iar starea permanentă de sațietate poate conduce la o scădere în greutate.

Atunci când mucoasa este în contact prelungit cu sucul gastric acid, celulele mucoasei încep să se modifice, fiind posibilă chiar și formarea de celule cancerigene.

În cazuri rare, regurgitația poate indica un blocaj al bolului alimentar în tractul gastrointenstinal, cum ar fi de exemplu o tumoare. Dacă această regurgitație este însoțită și de probleme la înghițire sau scădere în greutate, se recomandă consultarea unui medic pentru stabilirea cu certitudine a cauzei.

Schimbarea obiceiurilor alimentare

Pentru a evita formarea aerului în stomac, uneori poate fi de ajutor schimbarea obiceiurilor alimentare. Băuturile carbogazoase (bere, cola etc.) introduc în stomac gaze care pot provoca regurgitări. Alimentele care stimulează producția de gaze ar trebui consumate numai cu măsură sau chiar evitate complet. Printre acestea se numără salata crudă, ceapa, produsele din faină integrală, leguminoasele. În plus, hrana trebuie consumată conștient și încet pentru a evita înghițirea de aer. Concentrați-vă asupra hranei și evitați să vorbiți în timp ce mestecați.

Măsuri naturale împotriva regurgitației

După masă, digestia poate fi stimulată prin mișcare. O plimbare va fi mult mai eficientă pentru digestie în locul unui pui de somn. Dacă suferiți de regurgitație și dureri toracice, ați putea să încercați să dormiți cu jumătatea superioară a corpului într-o poziție ușor ridicată față de jumătatea inferioară (folosiți câteva perne în plus).

Evitați pe cât posibil substanțe iritante precum alcoolul, nicotina, preparatele foarte grase sau foarte dulci. Pentru alinarea disconfortului încercați ceaiul de chimen sau fenicul. Dacă niciuna din aceste măsuri nu este de ajutor, apelați la sfatul unui medic.

12 sfaturi pentru prevenire

  • Optați pentru apa plată în locul celei carbogazoase
  • Mâncați încet și conștient
  • Mâncați sau vorbiți – evitați cele două activități concomitent
  • Mestecați bine hrana
  • Consumați numai cu măsură preparatele grase
  • Reduceți consumul de hrană greu digerabilă
  • Nu vă aplecați, nu vă așezați în poziție culcat (clinostatism) și nu faceți efort fizic, cel puțin 30 minute după masă
  • Dormiți cu jumătatea superioară a corpului ușor mai ridicată față de jumătatea inferioară
  • Reduceți factorii de stres
  • Evitați alcoolul, cafeaua, nicotina
  • Optați pentru mai multe mese mici în locul meselor mai bogate și mai rare
  • Masa de seară ar trebui servită cu minim 3 ore înainte de a merge la culcare, dar nu mai târziu de orele 19.00- 20.00.
  • plimbare pentru stimularea digestiei este preferabilă în locul unui pui de somn
  • Evitați pantalonii și curelele strâmte

Comunități