https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Digestie Digestie

Ingrijirea pielii in timpul sarcinii

23 Jan. 2018
Ingrijirea pielii in timpul sarcinii

Sarcina reprezinta o etapa frumoasa dar si solicitanta- atat din punct de vedere emotionat, cat si pentru pielea femeilor gravide. Abdomenul necesita o atentie deosebita in aceasta perioada. Rutina de ingrijire a tenului si a pielii corpului trebuie si ea schimbata, deoarece schimbarile hormonale au un efect puternic asupra pielii.

Interviul cu expertul in ingrijirea pielii din timpul sarcinii

Dr. med. Bernd Kleine-Gunk, medic specialist ginecolog in cadrul Euromed Clinic Fürth si specialist in medicina estetica ofera cateva raspunsuri la cele mai arzatoare intrebari cand vine vorba de ingrijire.

Intrebare: Dl. Dr. Kleine-Gunk, o sarcina reprezinta o schimbare majora si pentru piele. Multe femei sunt constiente de riscul aparitiei vergeturilor, ceea ce inseamna ca zona abdominala necesita o ingrijire deosebita. Ce le puteti recomanda?

Dr. Kleine-Gunk: Vergeturile din timpul sarcinii constituie cea mai frecvena problema cosmetica in aceasta perioada.

Vergeturile apar relativ tarziu in dezvoltarea sarcinii, atunci cand abdomenul incepe sa se rotunjeasca. Este foarte important sa se inceapa devreme cu ingrijirea pielii, pentru a o pregati pentru intinderile care o asteapta. Se recomanda uleiurile de ingrijire pe baza naturala, cele care contine vitamina E in special.

Intrebare: Ce zone ar trebui masate?

Dr. Kleine-Gunk: Toate zonele pielii care sunt afectate de cresterea in volum. Asadar, abdomenul si sanii, deoarece aici se produc cele mai semnificative intinderi de piele si sunt zonele unde apar cel mai frecvent vergeturi.

Tratarea retentiei de apa

Intrebare: Numeroase femei se plang de retentia de apa cu care se confrunta in timpul sarcinii. Urmarile sunt picioare si pleoape umflate. La ce ar trebui sa fie atente?

Dr. Kleine-Gunk: Retentiile minime de apa sunt relativ frecvente si inofensive. Pot fi evitate prin comprese reci, prin mentinerea picioarelor la inaltime, folosirea de creme cu efect de racire.

Retentiile de apa mai severe, in combinatie cu hipertensiune arteriala pot indica anumite complicatii medicale. Femeile gravide care observa ca sufera de retentie de apa ar trebuie sa se prezinte la medicul ginecolog care le urmareste sarcina.

Ingrijirea tenului este importanta

Intrebare: Este necesara schimbarea rutinei de ingrijire a pielii?

Dr. Kleine-Gunk: Pielea fetei este foarte sensibila in aceasta perioada. Se recomanda folosirea de produse cosmetice cu o valoare pH de 5,5, care sa nu irite pielea si sa ii pastreze echilibrul. Este importanta folosirea unei creme de fata care sa protejeze pielea impotriva razelor UVA si UVB. Schimbarile hormonale determina cresterea sensibilitatii pielii la soare, fapt care atrage dupa sine si tulburarile pigmentare. Acestea se observa de regula deasupra buzei si a barbiei si dispar, de regula, dupa nastere, insa in timpul sarcinii pot fi foarte deranjante.

Expunerile la soare sunt tabu

intrebare: In timpul sarcinii ar trebui sa evitam complet expunerea la soare?

Dr. Kleine-Gunk: in timpul sarcinii, protectia pielii cu creme cu factor inalt de protectie solara este obligatorie. Vizitele la solar ar trebui sistate pe perioada sarcinii, deoarece depigmentarile sunt provocate in mare parte de razele UVA. Razele UVA trec cu usurinta prin sticla si sunt puternice inclusiv in zilele innorate. Este importanta aplicarea zilnica de crema protectoare impotriva soarelui, chiar daca vremea nu este chiar insorita.

Ar trebui evitate expunerile la soare, in cazul in care nu pot fi evitate, hainele reprezinta cel mai puternic strat protector pentru piele. Nu uitati de palarie pentru protejarea suplimentara a tenului.

Comunități