https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Digestie Digestie

Diverticuli

25 Mar. 2017
Diverticuli

 

Numarul persoanelor care sufera de diverticuli este in continua crestere. Diverticulii sunt mici formatiuni de forma unor saculeti care apar pe peretele intestinului si care, de regula, nu creeaza nici o problema. Alimentatia bogata in fibre vegetale poate preveni dezvoltarea acestor diverticuli si urmarile uneori severe pe care le poate avea aceasta afectiune. Numarul cazurilor de diverticuli a crescut vertiginos in ultimii ani, in special in tarile puternic industrializate. Pentru persoanele cu varsta intre 40 si 60 de ani s-a constatat o crestere a frecventei de 7-12%, si de 40-50% la persoanele cu varsta de peste 60 de ani. Astfel, diverticuloza se numara printre cele mai frecvente afectiuni ale colonului.

 

Definitie: ce sunt diverticulii?

Denumirea diverticul provine din limba latina si inseamna deviere. Diverticulul este o formatiune de mici dimensiuni, avand forma unui sac si poate aparea in diferite organe. Daca informatiile nu sunt mai detaliate, referirea se face de regula la diverticulii de colon. Atunci cand aceste formatiuni nu sunt izolate, ci din contra apar intr-un numar mai mare, vorbim deja de diverticuloza. Iar atunci cand avem de-a face cu o infectie a acestor diverticuli, vorbim deja de diverticulita.

 

Cauze: cum apar diverticulii?

Cauza exacta a aparitiei acestor formatiuni nu este inca foarte clara. Exista pareri care pun aceasta problema pe seama obiceiurilor alimentare din tarile puternic industrializate, in care nu sunt consumate suficiente fibre vegetale. Spre exemplu vegetarienii care consuma un numar semnificativ mai mare de fibre vegetale, sunt mult mai putin afectati de diverticuloza decat persoanele cu o alimentatie omnivora.

 

Simptome

Diverticuloza este deseori lipsita de simptome, mai exact 80% dintre cei afectati. Deseori diverticulii sunt descoperiti cu ocazia colonoscopiei. Numai in cazul a 20% dintre pacienti se resimt si probleme de sanatate cum ar fi balonarea, durerile de stomac, in special in partea stanga a abdomenului inferior si constipatia care alterneaza cu diareea.

Complicatiile severe sunt rare si necesita interventia medicala de urgenta. Printre acestea se numara prezenta sangelui in scaun. Atunci cand diverticulii se infecteaza, aveam de-a face cu diverticulita. Simptomele sunt asemanatoare apendicitei: crampe dureroase, lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi, deseori si stari febrile.

 

Tratament, alimentatie, operatie

Diverticulii formati nu se retrag, insa printr-o alimentatie bogata in fibre vegetale, puteti evita aparitia complicatiilor si formarea altor diverticuli, fiind recomandata ca masura preventiva pentru pacienti. Pentru alimentatia de zi cu zi, aceasta recomandare presupune sa consumati produse din faina integrala, legume si fructe din plin si reducerea alimentelor de origine animala (carne, mezeluri, oua etc.).

Pentru a permite colonului sa se obisnuiasca la noua forma de alimentatie, schimbarea trebuie realizata treptat si lent. Un alt aspect important: hidratarea suficienta pentru a pune la dispozitia fibrelor vegetale o cantitate suficienta de lichide. Puteti suplimenta consumul zilnic de fibre vegetale printr-o portie de tarate de grau.

In cazul diveticulitei, medicul va va recomanda masuri de tratament pentru limitarea infectiei si evitarea unei interventii chirurgicale. Printre aceste masuri se numara renuntarea pentru o perioada de timp la hrana solida, in special in timpul unei internari in spital, si inlocuirea ei cu perfuzii si antibiotice. Daca insa este necesara sectionarea intestinului ca urmare a infectiei constante, operatia poate fi realizata laparoscopic. Interventia chirurgicala de urgenta este aplicata doar ca masura imediata in cazul aparitiei unei complicatii precum perforarea intestinala.

Comunități