Bolile gastrice si intestinale provocate de bacterii

Bolile gastrice si intestinale provocate de bacterii

Afectiunile provocate de alimente contaminate cu bacterii pot avea urmari dintre cele mai grave. De regula, sunt insotite de afectiuni diareice severe, care pot atrage dupa sine alte tulburari. Printre agentii patogeni ai acestor afectiuni se numara Salmonella, bacteriile EHEC, Champhylobacter si bacteria Yersinia enterocolitica, foarte frecventa ca declansator al toxiinfectiilor

Sezonul cald 

In lunile de vara, numarul cazurilor de toxiinfectie alimentara creste semnificativ. Nu doar oamenii prefera temperaturile mai inalte, ci si bacteriile, care se inmultesc mult mai usor in conditii de caldura. Astfel din 100 de bacterii, in numai 5 ore se poate ajunge la 3 milioane de bacterii. In cazul infectiei cu salmonella, este hotarator numarul bacteriilor.

Salmonella

Explicatia pentru imbolnavirile in mase care se inregistreaza in cazul intoxicatiilor cu salmonella este viteza cu care aceste bacterii se inmultesc. Persoanele infectate cu salmonella elimina bacteriile prin fecale si urina. Se pare ca exista peste 2000 de astfel de bacterii, din familia Salmonella. Dupa consumul alimentelor infestate, bacteriile se prind de peretele intestinal si declanseaza intoxicatia.

Cercetatorii americani au descoperit recent ca aderenta la peretele intestinal este determinata de o anumita gena. Eforturile cercetatorilor se indreapta acum spre reducerea respectivei aderente si determinarea unei miscari active a bacteriilor spre intestin, in vederea eliminarii.

Bacteriile EHEC – periculoase pentru rinichi

Denumirea EHEC reprezinta prescurtarea pentru Escherichia Coli enterohemoragica, referindu-se la grupul de bacterii care provoaca scaune diareice sangeroase. In cazurile severe, este posibila si aparitia sindromului hemolitic-uremic (HUS), care afecteaza peretii vaselor de sange. Bacteriile ataca peretii celulari.

Toxina pe care o produc prin procesul metabolic ataca celulele de sange si vasele rinichilor, ale tractului gastro-intestinal si chiar celulele cerebrale. Sunt posibile insuficiente renale severe. Sunt atacate si trombocitele importante pentru coagularea sangelui. Netratat, sindromul hemolitic-uremic are urmari fatale.

Evitarea infectiei cu EHEC prin masuri igienice 

Nu uitati sa va spalati pe maini inainte de masa dar si dupa masa. Bacteriile EHEC apartin grupului de bacterii coli, prezente peste tot. Cu totii purtam astfel de bacterii cu noi, insa cele agresive EHEC provin din intestinul vitelor, oilor si pasarilor, dar si din excrementele de porumbei.

Bacteriile EHEC ajung in organism prin alimente, atunci cand carnea nu este pregatita la o temperatura suficient de inalta sau atunci cand este consumata cruda. Laptele si produsele lactate nepasteurizate pot reprezenta o sursa de infectie EHEC. Spalarea mainilor este esentiala, cu precadere dupa contactul cu animale.

Igiena 

Masurile de igiena reprezinta ABC-ul pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare. Paleta variaza: incepe de la productia de alimente, pe cat posibil fara bacterii, la care se adauga o igiena optima din industria alimentara si din gospodarie si se incheie cu depozitarea corecta a alimentelor. Selectia de alimente cat mai proaspete este la fel de importanta, dar si verificarea datei de valabilitate de pe fiecare ambalaj.

In lunile calde, pentru transportul alimentelor usor perisabile, cum ar fi carnea, pestele, ouale, se recomanda folosirea de cutii frigorifice. In cazul pregatirii in propria bucatarie, prosoapele de hartie, asadar de unica folosinta, dar si tocatoarele de plastic se numara printre masurile de baza pe care le puteti lua impotriva toxiinfectiilor. Tocatoarele de plastic se pot spala mai usor decat cele de lemn, iar structura fibrelor de plastic nu permite bacteriilor sa se inmulteasca.

Cei care doresc sa foloseasca prosoape de bumbac sau microfibre, ar trebui sa le spele zilnic la 60 de grade. Legumele si carnea trebuie taiate pe tocatoare diferite si trebuie depozitate separat. Apa rezultata din carnea decongelata de pasare este foarte bogata in bacterii. Astfel, trebuie evitat contactul acesteia cu alte alimente.

Chiar si alimentele pastrate la rece si in conditii corecte pot fi uneori infestate microbian.  De cele mai multe ori, bacteria Yersinia enterocilitica este cea declansatoare, deoarece reuseste sa se inmulteasca chiar si la temperaturi scazute.

In ultimii ani in Europa au fost inregistrate o serie de cazuri fatale de infectii cu bacteria listeria. Aceste bacterii se inmultesc cu precadere in ambalajele vidate. Este important ca verificati datele de valabilitate ale alimentelor si sa nu le consumati dupa expirare. Institutul Robert-Koch evalueaza ca anual se inregistreaza 200 de infectii cu listeria in randul adultilor.

 

Produse
SALES
Baraka 450 mg capsule moi
Utilizat pentru a creste natural puterea de aparare a organismului la toate varstele.
SALES
Hepatoprotect 60 capsule
Protejeaza natural ficatul, datorita actiunii antioxidante a dozei optime de silimarina.
SALES
ABC Derm gel spumant 100 ml
Este o baza usoara de curatare care nu agreseaza pielea, respectand echilibrul acesteia.
SALES
Korill 500 mg 30 capsule moi
Uleiul de krill asigura functionarea sistemului cardiovascular, prin reglarea nivelului de colesterol si trigliceride.
SALES
Detrical 2000IU, 60 capsule filmate
Supliment alimentar ce contine Vitamina D3 si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
SALES
KidsCare Superpower shower gel & shampoo 200 ml
Linie de produse special creata pentru a ingriji pielea delicata a copiilor.
SALES
Seboradin FitoCell sampon 200 ml
Seboradin ofera solutii pentru toate tipurile de par si probleme ale scalpului.
SALES
Tonimer Lab Hipertonic spray 125 ml
Gama completa pentru sanatatea si igiena tractului respirator, destinata tuturor categoriilor de varsta.
Articole similare
Balonarea, cauze si tratament
Balonarile pot avea nenumarate cauze, insa pot fi tratate sau chiar evitate prin mijloace simple. Ba...
Citeste
Sindrom de intestin scurt: cauze si simptoame
Termenul sindromului de intestin scurt (short bowel syndrome) indica efectele pierderii unor segment...
Citeste
Cum poate fi tratat sindromul de intestin scurt
Tratamentul sindromului de intestin scurt se bazeaza pe inlocuirea lichidelor, a nutrientilor, miner...
Citeste
Malabsorbtia fructozei
Oferta de fructe din zilele noastre este mai bogata si mai variata decat a fost vreodata, astfel ca...
Citeste
Masuri impotriva regurgitatiei
Regurgitatia (lat. „Ructus“) este o problema care poate aparea indiferent de varsta, de...
Citeste
DISFAGIA
Disfagia poate avea diferite cauze si se inregistreaza majoritar in randul persoanelor in varsta. Gr...
Citeste