https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Digestie Digestie

Aer in stomac - remedii

19 Dec. 2018
Aer in stomac - remedii

Senzatia de aer in stomac se manifesta prin dureri, balonari si satietate. Deseori, aceste simptome apar dupa o masa copioasa. Uneori insa pot indica si prezenta unei afectiuni.

Cauze naturale ale aerului in stomac 

Prezenta aerului in stomac si intestine este foarte normala, deoarece intregul tract stomac-intestin reprezinta un organ gol. Atunci cand mancam in fuga, inghitim o cantitate mai mare de aer, pe care o resimtim neplacut, ca o senzatie de balonare.

Si bacteriile prezente in flora intestinala, cum sunt lactobacilii si germenii bifidus produc aer in intestin. Rolul acestora este de a ajuta la digestia alimentelor consumate. Prin acest proces, rezulta gaze de digestie. Cantitate de aer produsa in timpul procesului de digestie depinde de alcatuirea hranei si de cat de repede sau greu digerabila este. Alimentele cu continut mare de fibre vegetale, cum sunt cerealele, abia daca sunt digerate de sucurile gastrice, astfel ca ajung aproape nedigerate in intestinul gros, insemnand mai multa activitate pentru bacteriile din intestinul gros.

In mod normal, aerul din stomac este expirat, ajunge in sange sau este eliminat prin intestinul gros. La cel putin o jumatate de ora de la aparitie, aerul paraseste organismul. Daca insa pasajul intestinal este afectat, aerul se acumuleaza si provoaca dureri abdominale si senzatia de saturatie.

Care este cauza aerului in exces din intestine?

Flora bacteriana din intestin se poate dezechilibra cu usurinta. In urma contactului direct cu factorii externi, intestinul este deseori punctul de plecare pentru numeroase infectii. Pentru a se putea proteja impotriva acestora, bacteriilor intestinale le revine o functie de bariera. Atunci cand aceasta bacterie este afectata, bacteriile straine organismului se pot inmulti. Aceste bacterii „negative“ produc gaze de fermentare ca provoaca dureri abdominale si diaree.

Echilibrul florei intestinale poate fi usor afectat prin administrarea de medicamente, alimentatie necorespunzatoare sau afectiuni cronice. In cazul acestora din urma, cele mai frecvente probleme sunt la nivelul pancreasului, ficatului si vezicii biliare. Obturatia intestinala este periculoasa si se poate instala spontan. Uneori este insotita de dureri de stomac si varsaturi.

Intolerantele alimentare pot constitui o alta cauza a aerului din abdomen. Aceste intolerante sunt insotite de probleme mari de digestie, dureri abdominale si senzatie de greata. Cele mai frecvente intolerante sunt cele la gluten, fructoza si lactoza.

Balonari ca urmare a unei alimentatii necorespunzatoare 

Daca aerul in stomac reprezinta o problema frecventa, se recomanda solicitarea unui consult medical. Date fiind toate cauzele posibile, este necesara efectuarea anumitor teste.

Pentru inceput, trebuie stabilit daca balonarile se datoreaza obiceiurilor alimentare. Hrana grasa, in special cea de tip fast food provoaca acumulari de aer in stomac, deoarece cantitatile mari de acizi grasi sunt procesate si devin acizi intestinali. Insa si hrana sanatoasa, legumele crude sau produsele din faina integrala, pot provoca balonari datorita fibrelor vegetale pe care le contin.

Controale medicale 

Inainte de orice controale invazive, abdomenul trebuie ascultat si palpat. Sunetele gastrice pot indica daca in abdomen se afla prea mult aer. Ar putea fi necesar si un control rectal pentru a nu trece cu vederea eventuale procese restrictive ale intestinului gros.

Pentru excluderea cauzelor organice, este necesar un examen de sange. Valorile verificate indica starea de functionare a ficatului, a vezicii biliare si a pancreasului. De asemenea, se poate stabili daca in organism exista o infectie.

O coprocultura va indica in ce masura exista o infectie cu paraziti si bacterii. Prezenta sangelui in scaun ar trebui sa constituie un semnal de alarma si solicitarea de controale detaliate: ecografii, colonoscopii sau CT. Daca exista suspiciuni privind intolerante alimentare, este necesara realizare de teste in acest sens.

Aer in stomac – ce putem face?

  1. Schimbarea obiceiurilor alimentare: renuntati la alimentele care va baloneaza: legumele crude si carnea grasa. Bauturile carbogazoase trebuie si ele evitate. Incercati sa consumati cinci mese mici, impartite de-a lungul zilei si incercati pe cat posibil sa mancati in liniste.
  2. Miscare pentru eliminarea aerului din stomac: O plimbare scurta dupa masa ca stimula digestia si va usura eliminarea aerului. Exercitiile de relaxare, cum sunt cele de yoga si antrenamentul autogen pot combate senzatia de balonare exagerata.
  3. Caldura: Asezati o sticla cu apa calda peste abdomen pentru reducerea intensitatii simptomelor. Caldura este benefica impotriva durerilor abdominale.
  4. Plante medicinale: Ceaiurile din plante cum ar fi chimenul, feniculul, busuioc si musetelul au un efect antiflatulent si antispastic asupra tractului gastro-intestinal.
  5. Solicitarea unei recomandari din partea medicului: daca toate aceste masuri nu va sunt de ajutor, solicitati sfatul unui medic pentru a stabili daca exista cauze organice.

Alte remedii 

Atunci cand remediile naturale si schimbarea alimentatiei nu au nici un efect, se poate apela la un tratament medicamentos. Astfel, exista cateva preparate antispumante care pot fi consumate sub forma de tablete. Medicamentele spasmolitice si prokinetice ajuta la stimularea musculaturii gastrice contractate.

Daca sunt prezente cauze organice, acestea trebuie stabilite si vindecate. In functie de circumstante, poate fi necesara administrarea de preparate cu vitamine si de inlocuire a enzimelor, pentru a sprijini functionarea organului afectat.

In cazul in care exista intolerante alimentare, este necesara modificarea alimentatiei, pentru a evita substantele respective.

 

Comunități