https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Digestie Digestie

10 sfaturi pentru o digestie optima

24 May. 2016
10 sfaturi pentru o digestie optima

Digestia buna este o conditie esentiala pentru starea de bine. Fie ca vorbim de balonari, constipatie sau diaree, problemele de digestie sunt neplacute si pot provoca un disconfort real.

Problemele temporare de digestie sunt de cele mai multe ori inofensive, cauzele fiind o alimentatie nepotrivita sau lipsa miscarii.

In cele ce urmeaza, va oferim 10 sfaturi care sa va ajute sa depasiti problemele de digestie.

1. Supa de morcovi impotriva germenilor intestinali 

Asa-numita supa de morcovi Moro este cunoscuta de foarte mult timp ca masura naturista de combatere a diareii la bebelusi si copii. Eficienta i-a fost recent dovedita si prin studii medicale: din fierberea morcovilor rezulta anumite substante care impiedica prinderea germenilor de peretii intestinali, fiind astfel eliminati mai rapid.

Pregatirea supei este foarte simpla: timp de o ora, fierbeti 500 grame de morcovi decojiti, intre-un litru de apa. Mixati pana obtineti o pasta si adaugati din nou apa pana cand intreaga cantitate cantareste 1 litru. Adaugati 3 grame de sare.

2. Masuri naturiste impotriva diareii 

In general, impotriva diareii nu se recomanda administrarea nici unui medicament. Antibioticele sunt recomandate in cazuri rare si numai in urma consultarii medicului. Substante active precum loperamida inhiba motilitatea intestinala si reduc impulsul de defecare, insa odata cu acestea germenii care au provocat infectia initiala sunt eliminati mai lent. Administrarea de loperamida este recomandata numai in cazuri exceptionale – cum ar fi calatoriile lungi cu avionul.

Cu toate acestea, exista nenumarate preparate naturiste care pot fi folosite cu succes pentru proprietatile lor antidiareice. Iata cateva dintre ingredientele pe care le contin:

  • afine
  • mure
  • coada racului
  • radacina de uzara
  • mac

3. Condimente impotriva balonarii 

Meteorismul si balonarea pot fi combatute cu succes cu chimen, anais, fenicul, musetel si menta. Pe langa ceaiuri, exista si diverse preparate cum ar fi uleiul de menta sau uleiul de chimen.

4. Substante active impotriva aerului din intestin

Balonarile puternice, senzatia de prea-plin pot fi depasite atat prin admisntrarea de ceaiuri din plante medicinale (chimen, anason, busuioc, lavanda), uleiuri esentiale (ulei de menta), carbune medicinal sau prin administrarea de medicamente care contin substanta activa simeticona sau dimeticona, pentru alinarea pe termen scurt a disconfortului.

Simeticona are un efect antispumant, reducand acumularile de gaz din sistemul digestiv. Ca si celelalte medicamente, nu ar trebui folosite fara un consult medical prealabil.

5. Miscarea stimuleaza colonul 

Regula este valabila pentru intregul organism: sedentarismul ne face letargici. In schimb, miscarea stimuleaza digestia. Plimbarea de dupa masa ne va ajuta sa digeram mai usor alimentele si sa depasim starea de somnolenta de la mijlocul zilei.

6. Cafea impotriva senzatiei de satietate

Cafeaua stimuleaza si ea activitatea digestiva si combate constipatia. In plus, cafeaua stimuleaza productia de acid gastric, ajutandu-ne sa depasim senzatia de prea plin. Aceasta proprietate ii revine intr-o anumita masura si alcoolului, deoarece relaxeaza musculatura stomacului.

Cu toate acestea, actiunea este garantata numai in cantitati mici- bauturile cu continut mare de alcool inhiba digestia. Astfel, dupa o masa copioasa ar trebui sa consumati mai degraba un espresso decat o bautura alcoolica. Persoanele cu stomac sensibil sau care sufera de indigestie acida, ar trebui sa evite atat cafeaua cat si bauturile alcoolice dupa masa.

7. Fibrele vegetale stimuleaza digestia 

Pentru a stimula pe termen lung digestia, ar trebui sa consumati in mod regula fibre vegetale, care se regasesc in special in fructele si legumele proaspete, in produsele din cereale integrale si in leguminoase.

In plus, semintele de in, germenii de grau, semintele de canepa stimuleaza digestia. Pe acestea le puteti consuma, spre exemplu, in musli cu iaurt. Este important de asemenea sa va hidratati corespunzator si sa consumati zilnic 1,5 litri de apa, pentru a permite macerarea fibrelor vegetale in intestin.

8. Plante medicinale impotriva constipatiei 

Constipatia poate fi combatuta prin substante active care se regasesc in plante. Astfel, tranzitul intestinal poate fi stimulat prin frunze de senna alexandrina, ulei de ricin, scoarta de arin si frunze de salvie. Metodele de pregatire sunt diverse: ceai, sirop, tinctura sau tablete disponibile in farmacii si magazine naturiste. In plus, sucul de varza murata este cunoscut pentru beneficiile deosebite pe care le are asupra digestiei.

9. Laxative ca solutie pe termen scurt

Daca masurile naturiste nu par sa dea rezultate, puteti apela la laxative pe termen scurt. Se recomanda in acest sens, administrarea laxativelor osmotice, cum ar fi lactuloza sau macrogol.

Sunt tolerate mai usor decat laxativele stimulative care contin substante active precum bisacodil sau picosulfat de sodiu, care pot provoca pierderi semnificative de potasiu si de lichide. In general, se recomanda folosirea laxativelor numai pe termen scurt, deoarece pe termen lung pot induce constipatia.

10. Ajutor rapid in cazul sindromului de intestin iritabil 

Crampele abdominale – in contextul sindromului de intestin iritabil- pot fi alinate de medicamente analgezice si antispastice. Medicamentele pentru reglarea tranzitului se vor alege in functie de dereglarea de tranzit prezenta (sindrom de intestin iritabil cu predominata diareei sau cu predominanta constipatiei) . In farmacie sunt disponibile diferite preparate pentru intestinul iritabil, care pot fi eliberate fara reteta.

Probleme de digestie – semnal de alarma

In principiu, probleme de digestie pot indica prezenta unor afectiuni severe sau a unei infectii. Atunci cand simptomele persista timp de peste 2 saptamani, ar trebui sa va adresati medicului. Prezenta sangelui in scaun, varsaturile puternice si spontane, diareea puternica sau durerile severe abdominale trebuie tratate ca semnale de alarma care sa va determine sa apelati de urgenta la un medic.

Comunități