Sprijin in cazul dependentei de sprayurile nazale

Sprijin in cazul dependentei de sprayurile nazale

Sprayurile nazale sunt o solutie rapida in cazul nasurilor congestionate. Insa in cazul folosirii regulate, exista pericolul dezvoltarii unei dependente de spray nazal: mucoasa nazala se obisnuieste cu substanta activa, iar sprayul trebuie folosit tot mai des pentru a obtine efectele dorite.

In final, mucoasa nazala are de suferit de pe urma acestui cerc vicios. Se intensifica sangerarile nazale si in unele cazuri extreme, persoanele pot dezvolta rinita atrofica. Articolul nostru va ofera cateva indicii care va vor ajuta sa stabiliti daca suferiti de dependenta de sprayuri nazale.

Cauza dependentei 

Sprayurile nazale decongestionante contin de regula substante active precum xilometazolina  sau oximetazolina. Acestea se prind de receptorii din vasele sangvine a mucoasei nazale si provoaca a ingustare a vaselor. Astfel, mucoasa nazala se decongestioneaza si respiratia devine mai usoara.

In cazul folosirii pe termen lung a sprayurilor nazale, se dezvolta o anumita toleranta: Se formeaza mai multi receptori care nu reactioneaza la substanta activa din sprayuri. Astfel ca efectul medicamentului scade. In unele situatii, mucoasa nazala se inflameaza exagerat dupa ce efectul medicatiei trece. Situatia este cunoscuta sub numele de fenomen rebound.

Simptomele dependentei de spray nazal 

Dependenta de spray nazal se remarca prin necesitatea in crestere de folosire a sprayului, uneori fara ca substanta activa sa mai aiba vreun efect. Congestionarea nasului devine cronica.

In cazuri extreme, in cadrul fenomenului rebound, este posibila instalarea fricii de sufocare. Pentru ca actiunea medicamentului scade cu timpul, cei vizati schimba preparatele cu unele cu doza mai mare de substanta activa.

Nasul uscat

Urmarea folosirii in exces a sprayurilor nazale este uscarea mucoasei nazale: devine fragila, expusa sangerarilor. 

De asemenea, ca urmare a ingustarii vaselor sangvine, mucoasa nazala nu mai este suficient de irigata cu sange, astfel ca functia de aparare ii este afectata, si la randul sau intreg organismul este mai expus infectiilor cailor respiratorii.

 

Atrofii provocate de bacterii 

In cazurile extreme, dependenta de spray nazal poate provoca atrofierea mucoasei nazale, care impiedica umidificarea suficienta a aerului inspirat.

Narile se largesc, iar aerul uscat provoaca aparitia crustelor formand mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor precum klebsiella ozaenae. Aceasta bacterie este insotita de un miros puternic, neplacut, care de cele mai multe ori este resimtit mai intai de apartinatori si abia apoi de pacient.
Produse
Articole similare
Alergii: Simptome si cauze
Gama de alergii posibile este uriasa – fie ca vorbim de polen, ierburi, par de animale, alimen...
Citeste
Astm – simptome și diagnostic
De cele mai multe ori, astmul bronșic își face simțită prezența în copilărie. Simptomele tipice sunt...
Citeste
Viata cu astm
Persoana afectata trebuie sa intreprinda ceva concret in aceasta directie. Cel mai important: respec...
Citeste
Rinita alergică
Aproximativ 20% din populație este atopică, atopia reprezentând un status de fond peste care se poat...
Citeste
Tusea si problemele pe care le ascunde
Unul dintre simptomele racelii este tusea. Insa tusea poate fi de mai multe feluri: uscata sau produ...
Citeste
Ochi relaxati cu aspect placut
Cu totii stim ce inseamna sa ai ochii obositi sau tensionati. Incepem automat sa ii frecam sau chiar...
Citeste
Alege farmacia
Comandă