https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Alergii si astm Alergii si astm

Soarele, aliatul pielii sanatoase

31 May. 2017
Soarele, aliatul pielii sanatoase

Cele mai recente cifre sunt alarmante. Intre 10-12% din numarul copiilor si adolescentilor din Europa sunt supraponderali, iar 6% din acestia sufera de obezitate morbida. Oamenii de stiinta sunt de parere ca 85% din acestia se vor lupa cu kilogramele in plus si la maturitate. Greutatea in exces poate avea urmari permanente asupra starii de sanatate cum ar fi tulburari de coordonare motrica, diabet, afectiuni cardiace si de circulatie. Cercetatorii din Mainz au demonstrat recent existenta unei legaturi intre sanatatea orala si indexul masei corporale ( BMI / body mass index) in randul copiilor aflati la varsta scolii primare: copiii care sunt deja supraponderali in anii de scoala primara inregistreaza mai multe carii dentare comparativ cu copiii cu greutate normala.

Studiu

Cercetatorii din cadrul Universitatii Johannes Gutenberg din Mainz au desfasurat un studiu care a cuprins 1942 de elevi de scoala primara cu varsta intre sase si zece ani, tinand sub observatie sanatatea orala a acestora si frecventa cariilor. Au comparat apoi datele obtinute cu indexul masei corporale, una dintre valorile folosite pentru evaluare greutatii corporale a copiilor.

Rezultatul a fost unul clar: elevii cu un index de masa corporala mai mic au inregistrat o frecventa semnificativ mai redusa a cariilor dentare comparativ cu colegii lor supraponderali. Copiii subponderali au inregistrat cel mai mare procent de dinti sanatosi (49,6 procente) in timp ce numarul copiilor supraponderali fara carii s-a ridicat la doar 36,4 procente. Copiii cu greutate normala si fara carii s-au ridicat la 46,9 procente din cazuri.

Combaterea din timp a cauzelor

Asadar, cei care doresc sa isi mentina sanatatea dintilor si la maturitate trebuie sa fie atenti la greutate inca de mici. Printre cauzele pentru cresterea cazurilor de obezitate se numara stilul de viata actual, lipsa miscarii, orele petrecute in fata televizorului si calculatorului in detrimentul orelor petrecute in aer liber si in miscare. Un alt factor important il reprezinta alimentatia.

In special copiii care cresc in orase mari au o dieta prea bogata in zahar si grasimi. Multora dintre acestia nu le sunt asigurate mesele regulate si ajung sa se hraneasca singuri cu fastfood si dulciuri. Nu este de mirare ca pe langa kilogramele care incep sa se depuna, apar si cariile dentare

Alimentatia sanatoasa este o chestiune de educatie

Este necesara schimbarea atitudinii din partea parintilor si adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase pentru a preveni extinderea cariilor dentare in randul copiilor. Cosul de cumparatori ar trebui sa cuprinda mai multe produse bogate in fibre vegetale, legume si fructe, si apa minerala in locul sucurilor.

Cu cat mai putine gustari in timpul meselor principale, cu atat mai bine pentru sanatatea orala. Interzicerea radicala a dulciurilor poate avea deseori un efect invers decat cel scontat. Mai mult succes puteti obtine prin negocierea unor reguli clare privind consumul de dulciuri.

Comunități