Sindromul de alergie orală

Sindromul de alergie orală

Suferiţi de rinită alergică şi simţiţi furnicături, înţepături şi prurit la nivelul buzelor, limbii, gingiilor şi gâtului atunci când consumaţi anumite fructe, legume sau tipuri de nuci şi seminţe? Dacă da, este posibil să vă confruntaţi cu sindromul de alergie orală (denumit și sindromul polen-aliment). 

Ce este sindromul de alergie orală (SAO)

SAO reprezintă o formă de alergie alimentară mai puţin severă, întâlnită frecvent în cazul persoanelor ce suferă de rinită alergică. Simptomele pot ajunge până la reacţii anafilactice, însă extrem de rar. SAO se datorează unei reactivități încrucișate între proteinele vegetale din polen și fructe sau legume. Sistemul imunitar al persoanelor alergice interpretează proteinele provenite din unele fructe, legume crude şi nuci drept alergeni, întrucât acestea au o structură moleculară similară cu polenul. 

Aşadar, reacţiile alergice declanşate de polenuri provenite de la arbori, ierburi şi buruieni pot avea un ecou şi în cazul consumului anumitor alimente. Însă, nu este obligatoriu ca organismul să reacţioneze la proteinele alimentare în cazul tuturor persoanelor alergice. În plus, este posibil ca sindromul polen-aliment să apară după mulţi ani de la debutul rinitei alergice.

Reacţii încrucişate în sindromul de alergie orală 

Anumite polenuri pot declanşa reacţii încrucişate cu următoarele alimente:

Ambrozie – banane, pepene galben şi verde, dovlecei, castraveţi, păpădie, ceai de mușețel;

Mesteacăn – mere, pere, piersici, caise, cireșe, prune, nectarine, prune uscate, kiwi, morcovi, ţelină, cartofi, ardei, fenicul, pătrunjel, coriandru, păstârnac, alune de pădure, migdale, nuci;

Iarbă (Graminee) – piersici, țelină, pepeni, roșii, portocale;

Pelin – țelină, mere, kiwi, arahide, fenicul, morcovi, pătrunjel, coriandru, floarea-soarelui, ardei;

Arin – țelină, mere, pere, migdale, cireșe, alune, piersici, pătrunjel;

Latex (alergie de contact) – banane, avocado, kiwi, castane, papaya.

Măsuri de prevenire a sindromului de alergie orală

Puteţi preveni reacţiile alergiei orale prin prepararea termică a alimentelor. Prepararea prin fierbere sau coacere schimbă proteinele, astfel încât sistemul imunitar nu mai recunoaşte alimentele ca fiind similare cu polenul. 

O altă modalitate, mai ales atunci când prepararea nu este o soluţie, constă în decojirea fructelor şi legumelor care creează reacţii încrucişate, multe dintre proteine fiind stocate în coajă.    

Vorbiţi cu medicul alergolog dacă observaţi simptome ale SAO. Acesta vă poate recomanda o testare, antihistaminice orale, precum şi un program de imunoterapie, cu rezultate benefice pe termen lung.

Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Alergii: Simptome si cauze
Gama de alergii posibile este uriasa – fie ca vorbim de polen, ierburi, par de animale, alimen...
Citeste
Astm – simptome și diagnostic
De cele mai multe ori, astmul bronșic își face simțită prezența în copilărie. Simptomele tipice sunt...
Citeste
Viata cu astm
Persoana afectata trebuie sa intreprinda ceva concret in aceasta directie. Cel mai important: respec...
Citeste
Rinita alergică
Aproximativ 20% din populație este atopică, atopia reprezentând un status de fond peste care se poat...
Citeste
Tusea si problemele pe care le ascunde
Unul dintre simptomele racelii este tusea. Insa tusea poate fi de mai multe feluri: uscata sau produ...
Citeste
Ochi relaxati cu aspect placut
Cu totii stim ce inseamna sa ai ochii obositi sau tensionati. Incepem automat sa ii frecam sau chiar...
Citeste
Alege farmacia
Comandă