https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Alergii si astm Alergii si astm

Ce este atropina?

20 Jan. 2016
Ce este atropina?

Doamnele din perioada barocă foloseau atropina pentru a încerca să fie mai atractive pentru bărbați. Atropina picături provocă dilatarea pupilelor. Ochii de culoare închisă erau foarte apreciați în acea perioadă. Atropina poartă numele plantei din care este extrasă: Atropa Belladonna, mătrăguna. Atropa își are originile în zeității grecești Atropos, care tăia firul vieții unui om, iar Belladonna înseamnă „Femeie frumoasa”.

Atropina Efecte

În prezent este cunoscut modul în care funcționează atropina, care continuă să fie folosită în diferite domenii ale medicinei. Spre exemplu atropina acționează asupra sistemului parasimpatic unde inhibă acțiunea acetilcolinei, un transmițător al stimulilor nervoși.

În tratamentul oftalmologic, este folosit în continuare pentru dilatarea pupilelor, însă nu din motive cosmetice, ci pentru că permite medicilor oftalmologi să inspecteze fundul ochiului. 

Atropina este folosită și împotriva crampelor musculaturii din tractul intestinal și tratamentul incontinenței.

Dat fiind faptul că fructele mătrăgunei sunt deosebit de toxice, atropina poate fi procurată numai din farmacii pe bază de rețetă.

Comunități